Има версия, че през зимата се повишава рискът от развитие на захарен диабет, и причините за това са няколко.

И лекарите потвърждават, че през зимата се увеличава рискът от натрупване на телесна маса в резултат на промени в поведението – нездравословно хранене, намаляване на физическата активност, заседнал начин на живот. Тези фактори водят до увеличаване на теглото, развитие и прогресиране на захарен диабет при хора с предразполагащи фактори или вече с преддиабет.

Защо при студено време опасността от диабет се увеличава

Опасност от заседнал начин на живот

Зимата е традиционно време на по-ниска активност. Студ, вятър, дъждове, мъгли, поледица, сняг, не способстват за желанието да излезем навън и просто да се разходим. Зимните видове спорт също не всички ги обичат. Така се получава, че през зимните месеци водим по-заседнал начин на живот.

Хиподинамия е нарушение на функциите на организма при ограничаване на двигателната активност. При хиподинамия възниква постепенно намаляване на масата и силата на мускулите.

През зимата по-рядко излизаме на дълги разходки, преставаме да спортуваме, което се отразява на здравето ни в неблагоприятен аспект.

Проведени са изследвания, в които участвали хора със захарен диабет с различни нива на физическа активност.

При наблюдения се отбелязва, че при група с редовна физическа активност се понижават рисковете от прогресирането на захарен диабет и развитие на сърдечно-съдовите инциденти – инфаркт на миокарда, инсулт.

Намаляване на рисковете

За намаляване на риска от развитие на диабет, е необходимо задължително да включим в своя живот движението, включително и през зимата.

Тези, които имат наднормено тегло, а също вече е поставена диагноза захарен диабет, то в тяхното ежедневие трябва да присъства определено натоварване.

Аеробните физически натоварвания трябва да бъдат с продължителност от по 30-60 минути за предпочитане са ежедневни, но не по-малко 3 пъти и 150 минути в седмицата.

Ако сами ни е трудно да си съставим тренировъчен график, но можем да се консултираме със специалист, инструктор, който дават съвети по оптимален комплекс от упражнения и тяхното изпълнение, за да могат тренировките да са безопасни за здравето и да са от полза.

Следва да се отчитат определени противопоказания. Така например, физическата активност задължително трябва да е по силите ни – не трябва да се опитваме да поставяме рекорди незабавно.

Вредно е в началото да правим опити да се сравняваме с останалите трениращи, а да опитваме плавно и постепенно да повишаваме натоварването, да подобряваме себе си с течение на времето. След 2-3 седмици, ако сме достатъчно упорити, ще започнем да забелязваме как упражнения, които доскоро са ни се стрували много тежки или като бройка повторения стават много лесни за изпълнение.

С цел увеличаване на мускулната маса, ако сме редовни в тренировките, ще ни се наложи да сменяме упражненията, защото когато са едни и същи, мускулите ще започнат да привикват към тях и няма да усещаме пълноценно натоварване.

Основните противопоказания и ограничения за висока интензивност могат да бъдат при наличие на исхемична болест на сърцето, болести на дихателните органи, стави с ограничение на движението, състояния след операцията.

Разбира се, важно е при студено време да обръщаме внимание и на храненето.

На фона на студеното време и малкото количество слънце така ни се иска да похапнем нещо, което е потенциално вредно и нежелателно по отношение на развитието на ендокринни нарушения.

Храненето трябва да е балансирано и разнообразно. Следва максимално да се ограничи количеството на животинските мазнини и лесноусвоимите въглехидрати – сладкарски изделия, сладки газирани напитки, плодови сокове.

Необходимо е да се увеличи в менюто количеството храни с ниска калоричност – богати на вода и фибри зеленчуци, плодове.

Спазването на тези препоръки е ефективно в посока понижаване на теглото и подобряване на гликемичните показатели.

Също трябва да внимаваме с пушените и солените храни, които могат да вдигнат кръвното и при здрави хора.

При предразположение за диабет, повишаването на кръвното може да се отрази неблагоприятно на панкреаса, да го натовари допълнително, както и да затрудни усвояването на глюкозата от клетките и ефективността на инсулина.