Кой ли никога не е изпитвал странни усещания, виждал или слушал това, което всъщност не се случва, или е забравял цели събития от своя живот?

„Нима това са симптоми на психическо заболяване” – с ужас човек си мисли какво ли му има при сблъсъка с подобни проявления. Не всичко е толкова страшно.

В повечето случаи повод за паника няма. Много симптоми, които е прието да се смятат за признак на тежки разстройства, е възможно да се появят и при други заболявания, а понякога възникват и при напълно здрави хора.

Какви отклонения е възможно да са вариант на нормата и кога трябва да се търси лекарска помощ?

Психични отклонения - кога може да са нормални 

1.Халюцинации – норма или патология

Прието е да се смята, че халюцинации се появяват на хора, болни от шизофрения, а също и страдащи от алкохолна и наркотична зависимост. Всъщност невинаги.

Халюцинациите могат да бъдат признак на соматична болест, а понякога дори възникват при напълно здрави хора.

Една от причините за поява на халюцинации е мигрена с аура. Най-често зрителните халюцинации възникват в период на аура, предшестваща главоболието.

Човек може да вижда петна, ярка светлина, линии или очертания на предмети, които всъщност ги няма в полезрението.

В някои случаи заобикалящите човека предмети намаляват или се увеличават в неговите очи. За това явление, дори има специален термин – „синдром на Алиса в страната на чудесата”.

Понякога по време на пристъп на мигрена се чуват странични звуци и се усещат несъществуващи миризми.

При здрави хора зрителните и звуковите халюцинации могат да възникнат непосредствено преди заспиване. Наричат ги хипнотични халюцинации. При заспиване е възможно да виждаме някои картини, да слушаме гласове, да чувстваме леко докосване.

Тези халюцинации, протичащи в състояние на дрямка, тоест между сън и наяве, често плашат хората, защото за разлика от сънищата, тези илюзии са достатъчно реалистични.

Това обаче е напълно нормално явление, с които се сблъсква всеки трети човек. Особено често виждат халюцинации хора при силно недоспиване.

2.Проблеми с паметта – признак на болест

Случва се така, че от паметта изчезват цели епизоди от живота ни. Това не са задължително симптоми на психически или на неврологични разстройства.

Причина за подобни провали в паметта е употребата на твърде голямо количество спиртни напитки.

Такъв страничен ефект е възможен от приема на някои медикаментозни препарати, и по-точно от силни обезболяващи средства, които се изписват след хирургична интервенция, транквиланти, антидепресанти, седативни средства и дори антихистамини.

Още една причина от възникване на провали в паметта може да стане силен психологически стрес. Понякога хората, преживели силно душевно сътресение, се развива посттравматично стресово разстройство.

Един от главните симптоми е, че човек не е в състояние да си спомня детайли от събитията, предизвикали психологическа травма.

В такава ситуация загубата на паметта се превръща в защитна реакция на организма, който не е в състояние да се справи със силен стрес.

Когато предпазва човек по подобен начин, организмът му прави мечешка услуга, защото не дава възможност да преживее травмата.

Затова психотерапевти и психолози се стараят да върнат спомените на човек, а след това да се научи да живее с тях.

3.Мравки под кожата – симптоми на различни заболявания

Когато почувства за първи път, че нещо пълзи под кожата, човек може доста да се изплаши. И това е напълно обяснимо. Съществува, дори специфична форма на психоза, при която човек си мисли, че вътре в него живеят паразити.

Подобно състояние се нарича дерматозойна мания, може да е отделно психическо разстройство, тъй като е един от симптомите на шизофрения.

„Мравките под кожата” невинаги са доказателство за развитие на психически заболявания. Не е изключено причина за подобни усещания да е синдром на неспокойните крака.

В списъка на неговите проявления, обикновено напомнящи за себе си вечер, са мравки под кожата, мравучкане и дискомфорт в областта на краката.

В някои случаи за справяне с мравучкането са ефективни - промяната на начина на живот, редовни физически натоварвания, масажи, ограничаване на кафетата и на спиртните напитки.