Фитнесът е тежък труд, който ни позволява да съхраним съблазнителни форми и стабилно здраве. Но дори и толкова убедителни факти невинаги могат да задържат мотивацията.

Но само думата фитнес предизвиква при много от нас различни емоции. Някои я възприемат с лекота и с удоволствие, други са готови да бягат от страх при вида на трудности на хоризонта.

Колкото и да ни плашат със загуба на кръв и пот, това си струва. Днес ще поговорим за 5 „подводни камъни”, които среща всеки начинаещ трениращ по своя път.

Когато осъзнаваме, с какво се налага да се сблъскваме, преодоляването на прегради ще бъде много по-лесно. Както се казва, предупреден е наполовина въоръжен.

Тренировки: правилна мотивация -  гаранция за успех

Много започват и продължават да тренират, без да се поддават на препятствията. И най-често всичко произхожда от мотивацията. Крепкото здраве, увеличаване на силата в мускулите, видът на стегнатото и привлекателно тяло… В началото е просто желание да влезем в любимите панталони.

След това стъпка по стъпка и започваме да се радваме от победата над себе си, от появата на първите резултати, забележими от завистливи погледи на околните.

Важно е също да се помни, че мързелът и нежеланието да станем от дивана – също са естествени неща.

Само усърдието, силата на волята и дисциплината помагат за разрушаването на малките препятствия, за които ще стане въпрос по-нататък.

 За какво е важно да сме подготвяме, когато започнем да тренираме?

1.Резултатите от фитнеса няма да са мълниеносни

Повечето спират да тренират, без да дочакат бързи резултати. Това е доста значим проблем, тъй като дори при полагане на титанични усилия, за постигане на първите успехи е необходимо време.

30 минути изнурителни тренировки няма да променят обемите на талията. Търпението и редовността играят ключова роля за постигането на желаните телесни форми.

2.Болка и умора – чести спътници на успехите при тренировка

Упражненията във фитнеса не могат да са леки. Основното правило при усъвършенстване на тялото – ако упражнението е твърде просто, то не работи.

Усещането за парене и лека болка в тренираните мускули са признак, че тренировката е от полза. Това правило действа само за здрави хора, при липса на противопоказания. Затова преди да се започне с тренировките следва задължително да се направи консултация с личния лекар.

Много хора не разбират целесъобразността на жертвите, и веднага щом се появи най-малкия дискомфорт или болка, зарязват тренировките.

Това поведение не само не дава възможност за постигане на желаната цел сега, но и може да доведе до негативни последствия в бъдеще.

Достатъчната физическа активност помага за укрепване на мускулите, а също облекчава и предотвратява множество заболявания.

Сред тях са проблеми със ставите, предизвикани от наднормено тегло, артрит и други здравословни проблеми, които в бъдеще могат да предизвикат множество повече болка и разочарования.

Активност, фитнес и правилна физкултура са своеобразен принос за увеличаване на продължителността и качеството на живота.

Важно е да не се забравя за мерките за безопасност и да се помни каква болка е нормална. Необходимо е да се уверим, че упражнението се изпълнява правилно.

В етапа на обучение с това отлично ще се справи персонален инструктор, запознат със списъка противопоказания на всеки който тренира.

3.Монотонен фитнес

Ако първите тренировки, тъй като са нещо ново, ни се струват увлекателни и забавни, то с времето всички упражнения се превръщат в рутина.

Усещането за скука е повод за разнообразяване на тренировките. Например, усложняването на фитнеса, добавяне на нови упражнения, или като полезно развлечение се избира друг вид физическа активност.

Съществуват множество начини за усъвършенстване с удоволствие, тренировките могат да бъдат с различна насоченост, да протичат индивидуално или колективно.

Например, чудесно активно развлечение може да е игра подобна на футбол, при която специални надуваеми защити.

Безопасността, добрият разход на калории, въздействието на мускулите на цялото тяло и чудесното настроението, са гарантирани.