На всеки от нас почти ежедневно му се налага да ползва тоалетните по кафенетата, ресторантите, моловете, в парковете и на всякакви общществени места.

В днешно време повечето от хората прекарват времето си далеч от дома, а разстоянията са толкова големи, че нямат възможност да притичват всеки път до вкъщи, когато им се доходи по нужда.

Ползването на обществена тоалетна обаче, особено в големите градове, може да се окаже изключително неприятно, като цяло, преживяване.

За най-отвратителни официално се смятат вонящите от километри химически тоалетни, макар че и тези по някои по-пропаднали барове или занемарени паркове хич не им отстъпват.

Обществените тоалетни се ползват всекидневно от какви ли не, различни хора, които не винаги знаят как да оставят след себе си.

Вследствие на това, тези места са пълни с всякакви бактерии, вируси и потенциални зарази, които всеки следващ посетител може да прихване.

Кои са най-важните правила за спазване, що се отнася до ползването на обществена тоалетна, така че това да не бъде истинска мъка за този, на който му се е наложило?

Как да се предпазим от дебнещите болести?

Отговорът на тези въпроси ще разберем в следващите редове:

1. Почиствайте след себе си – тоалетната няма да придобие окаян вид и да започне да вони на какво ли не, ако бива почиствана редовно като хората.

Много от нас обаче имат лошия навик да оставят пълна бъркотия след себе си – салфетки по земята, около кофата, не пускат водата и т.н.

Това, за жалост, превръща силно необходимото място в една огромна кофа за боклук.

Това, че тоалетната не е ваша, не ви дава право да проявявате мързела си и да я съсипвате, така че се първото правило е да се съобразявате със следващите посетители и да оставяте тоалетната във вида, в който сте я намерили, без да я замърсявате повече.

2. За мъжете: не се надценявайте – много от мъжете обичат да си играят на „Дали ще уцеля оттам?“. Тази практика често завършва по такъв начин, че цялото пространство в тоалетната бива облято в урина.

Това не е нещо, което се чисти току-така, така че не бъдете деца, ако искате да запазите тоалетната в приличен вид.

3. За жените: не хвърляйте дамски превръзки и тампони в тоалетната – дами, има си кофа за боклук за това.

Опаковайте използваните средства хубаво в опаковките на новите, с които ги заменяте или просто ги обвийте в тоалетна хартия и ги пуснете в коша. Сгънете ги прилежно, не пълнете целия кош, така че да прелива.

Освен етикета, който е добре да спазваме в обществените тоалетни е изключително важно да внимаваме да не се заразим.

На първо място – винаги си мийте ръцете, а за да отворите вратата отвътре използвайте лакът или дреха – не докосвайте дръжката с дланите си. Най-добре не докосвайте нищо с голи ръце.

Преди да седнете на тоалетната чиния е добре да си подложите тоалетна хартия, така че да не сядате пряко върху нея.

Ако носите нещо със себе си, помнете че не винаги има закачалки, където да го оставите, а дори и да има – те не се особено чисти със сигурност. Така че най-добре оставете багажа си отвън и си свършете работата.

Също така, е силно препоръчително да не си сваляте панталоните прекалено много, така че да избършат пода. Внимавайте да не го докосват.

Важно е да спазваме етикета в публичните тоалетни, за да бъдат те във възможно най-приличен вид. Това обаче се постига трудно, в предвид така често срещания мързел.

И все пак, ако ние го спазваме, това е един човек повече. А колкото повече, толкова по-добре.