Зачеването вече е факт. Оплодената яйцеклетка се е прикрепила към стената на матката и е започнало развитие.

9 месеца плодът расте в уютно убежищe, защитен от външната среда със стената и всичко от организма на майката.

Чрез плацентата получава кислород и хранителни вещества за растеж и развитие. На него му е топло и спокойно.

Толкова ли е надеждна тази защита? Както показват изследванията, майчинският организъм може да предпази плода от всички вредни въздействия.

Някои вредни вещества могат да проникнат чрез плацентата в кръвта на бебето и да му нанесат вреда.

Бременност – повишена бдителност

Повишената бдителност е необходима още преди настъпването на бременността, когато зачеването едва се планира.

В съвременния свят на развити технологии количеството вредни вещества, с които контактуват хората, нараства с всеки изминал ден.

Колкото по-развити са технологиите, толкова по-висока е степента на замърсяване на околната среда.

И обикновената битова химия може да се окаже съвсем не безопасна за жената по време на бременност. А ако живее недалеч от оживен булевард, то ситуацията се усложнява.

Дори и бъдещата майка да не работи във вредно производство, отново се излага на вредни вещества.

На какво да обърне внимание бременната жена, за да не ѝ навредят вредните вещества нито на нея самата, нито на дългоочакваното дете, растящо под нейното сърце?

Врагът трябва да се разпознава

Матката и плацентата не могат да осигурят защита от всички веществата, които застрашават ембриона.

Плацентата не може да спре, дори всички инфекции – някои от тях могат да проникнат в организма на плода като например, ХИВ и морбили.

Още по-сериозен е проблема с токсичните вещества, храните, произведени по съвременни технологии.

В първото десетилетие на века американски изследователи направили анализ на пъпна връв на новородени, за да разберат какви вредни вещества има в организма на децата току що появили се на бял свят.

Резултатът се оказва тревожен: установяват се около 300 промишлени съединения, сред които били и канцерогени, и вещества, негативно влияещи на развитието на главния мозък и на други органи.

Въз основа на изследвания на учени от Националния здравен институт на САЩ направили извод.

Плацентарната бариера не може да защити плода от значителна част от веществата, замърсяващи външната среда и които могат да навредят на живите организми.

Това не означава, разбира се, че ако в кръвта на новороденото са установени канцерогенни вещества, то в бъдеще ще се разболее от рак.

Но всяка майка ще се постарае да направи всичко, за да предпази своето дете от потенциален риск, не е ли така?

Ако можем да се справим с алкохола и тютюнопушенето сравнително лесно, то с другите токсини е доста по-сложно.

Опасните вещества насищат въздуха, които диша майката, те влизат в състава на средствата за почистване на ваната или разтворени във вода, ги използват за производство на бои за коса или са разтворени във водата от пластмасовата бутилка.

Пестициди – пороци на развитието, метаболитни нарушения

Тези вещества са вредни не само за бременните, но и за останалите. Към пестицидите се отнасят отравящите вещества, които се използват в селското стопанство за борба с плевели – хербециди, вредни вещества – инсектициди, бактерии и гъбички – бактериоциди и фунгициди.

При проникване в организма на бременната тези вещества е възможно да предизвикат пороци в развитието на плода с различна степен на тежест.

Вредни вещества в битовата химия

Хлорните съединения са едни от най-ефективните вещества за дезинфекция и за избелване. Те влизат в състава на средствата за почистване на санитарни възли, в много от най-популярните избелващите средства за пране.

Тези вещества е възможно да предизвикат различни нарушения в развитието на плода, но само повишават риска от такива, без да са директни провокатори.

Тежки метали

Обикновено най-голяма заплаха представляват живак и олово.

Оловото, при повишена концентрация в организма на майката, може да окаже невротоксично въздействие, като предизвиква увреждане на главния мозък.

Живакът нарушава развитието на нервната система и на главния мозък в частност.

Как да избегнем потенциалния риск от отравяне

Първо, бременната трябва да се отнася внимателно към всичко, което я заобикаля.

Да чете опаковките на храните, които купува. Да отложи посещението на салони за красота или поне да ги поразреди, докато не роди. Да не използва пластмасови съдове, да ги замени с керамични и стъклени.