Много лесно хората се плашат от това, което не познават.

Непознати думи, няколко снимки, взети неизвестно откъде, споменаване на някои изследвания, и може би основата за фобията е готова.

А върху нея вече може да се създава всичко, което си поискаме – лобиране на интересите на едни компании и нанасяне на ущърб на репутацията на други, подгряване на недоволство към действията на учените.

Така се случва досега с генномодифицираните /ГМО/, които се възприемат от част от населението като същинска отрова, предназначена за унищожаване на земните жители.

Защо е късно вече да се страхуваме от ГМО – силно изменените храни отдавна са станали обичайна част от нашето меню?

Плодове и зеленчуци – ГМО храни?

Генната модификация – това е не само вграждане на чужди гени в хромозомите на растения или животни.

Селекцията, с която се занимават хората от незапомнени времена, също изменя гените, и то значително, така че се стига до възникване на нови видове растения.

Не вярвате?

Предлагаме ви да се запознаете с няколко храни, които с усилията на селекционерите са се променили до неузнаваемост.

1. Банан

Този жълт ароматен плод със сладка месеста част се появява в резултат на кръстосване на два напълно различни от него и безвкусни видове банани.

Единият е бил пълен с големи твърди семена, месестата част на другия е безвкусна и абсолютно неапетитна.

Още в древността земеделците забелязват понякога дава плодове от напълно различен тип, много по-вкусни от изходните – сладки и нежни.

Днес тази хибридна разновидност с модифицирана генетика е с названието „Кавендиш” и е разпространена по магазините по цял свят.

2. Морков

Ако можехте да видите изходната форма на дивия морков, просто нямаше да знаете колко не прилича на обичайния за нас оранжев, месест и сладък морков.

Дивият прародител на морковите не е имал толкова дебел корен, обичайния за нас цвят и изобщо не е бил сладък, дори горчив.

Трудно би ни дошло наум как да започнем да се храним с този невзрачен и безвкусен корен.

Но търпението и старанието на древните земеделци с времето започва да дава своите плодове.

Морковът започва да придобива обичайните за нас качества.

3. Пшеница

Кога с удоволствие вдишвате аромат на пресен пшеничен хляб, едва ли ви идва наум, че пшеницата е една от най-древните ГМО-култури.

Учените и до днешен спорят откъде и по какъв начин са се получили съвременните форми на растението.

Но се съгласяват, че съвременната пшеница се е кръстосала с някои други видове диворастящи зърнени, а нашите предци земеделци старателно са подбирали най-ценните от хибридите.

В резултат днес са създадени множество сортове пшеница.

А колко се е променила културата за изминалите десетки години, никой не си спомня.

4. Царевица

Почти знаят, че се е внесена от Южна Америка, където с векове инките, маи и прочие ацтеки са я отглеждали под названието „маис”.

Индианците дори се кланяли на бога на маиса, тъй като от тази култура зависело тяхното оцеляване.

Но ако покажем на всеки от съвременните любители на пуканки и корнфлейкс дивият прародител на царевицата, няма да го познае.

Защото растението теосинт, от което произхожда маиса, не само не прилича на царевицата външно, но и се отнася към друг род растения.

Други изследователи смятат, че в основата на съвременните сортове царевица е случайна мутация на дивите видове, която е забелязана от земеделците.