Болните от захарен диабет по-често са предразположени към инфекциозни заболявания.

Инфекциите да не се смятат за усложнения на диабет, но с тях се сблъскват ендокринолозите, които лекуват основното заболяване. 

Особености на инфекциите при диабет

Инфекциозните процеси при захарен диабет са с редица особености:

 • Остри и хронични заболявания, предизвикани от патогенни микроорганизми, способстват за декомпенсация на метаболизма на въглехидрати, тоест се усложнява протичането на захарен диабет.
 • Развитието на инфекциозни заболявания на фона на диабет е мълниеносно, възможно е да се стигне до опасни за живота усложнения.
 • Понякога инфекцията протича скрито или с минимално количество клинични проявления, периодични обостряния. Такива случаи често остават без необходимото лечение.

В условията на хипергликемия – повишени нива на кръвна захар, в организма протичат следните изменения:

 • Отслабване на имунитет.
 • Усилване на възпалителните процеси.

Някои микроорганизми при попадане в среда с повишени нива на глюкоза започват да проявяват специфични свойства на вирулентност и се възпрепятства формиране на защита.

За някои микроорганизми биологичните течности с повишени нива на кръвна захар са благоприятна хранителна среда.

При развитие на възпалителни заболявания на фона на диабет патогените са специфични. При повишени нива на кръвна захар често се развиват и гнойни инфекции. 

За да се потвърди или опровергае диагнозата „захарен диабет”, е необходимо да се запише час при личния лекар, който след изясняване на симптомите, назнача пълна кръвна картина с определяне на нивата на кръвна захар.

1.Захарен диабет и инфекции на меките тъкани

При диабет по-бавно заздравяват малки рани – драскотини, порязвания, изгаряния. Дори незначителни увреждания на кожата, нанесени по време на маникюр или педикюр се усложняват с нагнояване и дълго не заздравяват.

Това може да се обуслови от полиневропатия, микроангиопатия при продължително съществуващ диабет. 

Същото се отнася и за заздравяване на постоперативни рани.

При диабет постоперативният период протича с висока честота на усложнения и възможен летален изход.

За разлика от хората с нормална кръвна захар, при еднакви оперативни интервенции диабетиците прекарват по-дълго време в болницата.

2.Инфекции на пикочните пътища при диабет

Захарната болест често протича с възпалителни заболявания на пикочните пътища с инфекциозна етиология. Към тяхното развитие предразполагат следните фактори:

 • Диабетна нефропатия.
 • Нарушение на инервацията на пикочния мехур, вследствие на развитие на диабетна невропатия, в резултат на което се развива атония.
 • Повишени нива на глюкоза в урината – благоприятна среда за растеж на много микроорганизми.

Инфекциите на пикочните пътища при захарен диабет има свои особености:

 • Протичат по-тежко, с развитие на усложнения.
 • При нормални нива на глюкоза в кръвта възбудител при пикочни инфекции е ешерихия коли, а при диабетици се среща друга грамотрицателна флора, а често и гъбички, например, Candida.
 • Бъбречната тъкан се въвлича във възпалителния процес значително по-често, отколкото при нормални нива на кръвна захар.
 • При захарен диабет често се установяват патогени, устойчиви на антибиотици. Затова и инфекциозното заболяване на пикочните пътища често остава нелекувано, в резултат се развива хроничен процес.

3.Инфекции на дихателните органи при захарен диабет

Наблюдават се особености при протичане на заболяването на дихателните органи. Развиват се по-често извънболнични форми на пневмония.

При захарен диабет белодробното възпаление често е с остро начало и бързо въвличане в процеса на плеврата, което се съпровожда с изразен болков синдром.

Най-често възпалението в белите дробове протича във вид на тежка сегментна пневмония.

Диабетиците също по-тежко понасят грип. Това вирусно заболяване протича тежко при тях, често се налага хоспитализация, поради усложнено протичане.

4.Зигомикоза – мукормикоза

Сред всички регистрирани случаи на тази гъбична инфекция приблизително половината от случаите се падат на диабетици в стадий на декомпенсация или на кетоацидоза.

Мукормикоза – това е болест, предизвикана от гъбична флора. Отнася се към опортюнистичните инфекции, патоген са гъбичките зигомицети.

При диабет най-често се среща риноцеребралната форма на микормикоза. Патологичният процес протича в синусите на носа, което клинично се проявява с болки в областта на синусите, гнойни секрети от носа.

Възможно е разпространение на гъбичната инфекция към костите на лицевия череп, в главния мозък, което да доведе до още по-сериозни усложнения.