Сънната парализа е състояние, при което тялото ни е парализирано, а умът ни-буден. По време на епизодите на сънна парализа, човек вижда около себе си своите кошмари, но не може физически да се справи с тях, тъй като мускулите ни са парализирани.

Усещането за чуждо присъствие, наближаващата смърт, кошмарните халюцинации и невъзможността да помръднем дори и ръката си са част от симптомите на сънната парализа, които вероятно много от нас са преживявали. Сънната парализа се дължи най- често на стрес или наследствена предразположеност. Лекарите са стигнали и до извода, че тийнейджърите са с 70% по- предразположени към това състояние, като пне е констатирано защо е така. Въпреки това, съществуват и други причини за появата ѝ.

Днес, ще ви представим изпитани варианти за справяне със сънната парализа

1. Ограничаване на стреса

Според специалистите, стресът е факторът, който най-често отключва сънната парализа. След като за поредна вечер сте преживели този кошмар, е време да обмислите, дали ежедневието ви не е твърде претоварено с лични и професионални ангажименти.

Добре би било да си вземете почивка от работата ви, да поговорите с близък за проблемите си или да започнете ново хоби, което ще ви разтовари- рисуването и спортът, например, са доказани способи срещу стрес.

2. Промяна на позата на сън

Някои клинични проучвания са установили, че спането по гръб, увеличава с около 30% шансът да се сблъскаме със това състояние. Може би, ще е добре да „експериментирате“ с позите за сън, ако ви е писнало от кошмара на сънната парализа.

3. Рутина преди заспиване

Много от смущенията на съня се предизвикват от неправилния ни режим. Заспиването с телефон в ръка, филмът преди лягане или дори преяждането преди да заспим, развалят цикълът на съня, което води и до смущение в някои от фазите на съня.

Опитайте се да ограничите времето си пред екрана вечер, направете си чаша чай или медитирайте. Макар и банални, тези „ритуали“ гарантирано ще успокоят съзнанието ви, ще ви помогнат да заспите и ще подобрят качеството на съня.

Освен промяната в рутината, установяването на конкретен час на заспиване и увеличаването на продължителността на съня, със сигурност ще се отрази и на смущенията в съня ви.

4. Професионална намеса

Ако сте установили, че не сте подложени на голям стрес и ежедневието ви не пречи на режима ви на сън, значи проблемът със сънната парализа ще има нужда от професионална намеса.

Добре би било да разговаряте с психолог или да се консултирате с фармацевт, който ще ви запознае със противопоказанията на лекарствата, които приемате. Разбира се, можете да посетите и онлайн магазин Workout.bg, в който ще намерите хранителни добавки за здрав сън.