Човек страда от плоскостъпие или е дюстабанлия, ако сводът от вътрешната страна на стъпалото му е плосък.

Това позволява цялата долна повърхност на стъпалото да се опре на пода или на земята, когато човек се изправи.

Обикновено състоянието е безболезнено и може да възникне, когато сводовете на ходилата не се развият в детската възраст.

В други случаи, то може да се развие след нараняване или поради износване в резултат на напредването на възрастта.

Плоските стъпала понякога обуславят проблеми в глезените и коленете, тъй като състоянието, което те създават изменя цялостната позиция на краката особено при престой в изправено положение и ходене.

Какви са симптомите?

Повечето дюстабанлии не проявяват някакви характерни клинични изяви. Но е възможно някои от засегнатите да изпитват болки в краката, особено в областта на петата или свода.

Същевременно може да възникне подуване от вътрешната страна на глезена и да се появят мазоли от вътрешната страна на петата.

Ако вие или детето ви почувствате болки в краката и ходилата си, потърсете лекарска помощ.

Какви са причините?

Плоското стъпало е нормално при кърмачетата и малките деца, тъй като при тях сводът на ходилото все още не се е развил.

При повечето хора арките на стъпалата се развиват в детството, но понякога е възможно това да не се случи.

Това се счита за нормална вариация на ходилото и съществува вероятност хората с такъв вид стъпало да имат проблеми в бъдеще.

Също така е възможно сводовете на ходилата да атрофират с течение на времето.

С годините сухожилието от вътрешната страна на глезена, което поддържа сводовете на ходилото може да се износи и да стане причина за възникването на плоскостъпие.

Факторите, увеличаващи риска от появата на плоски ходила са:

• Затлъстяване;
• Травматично нараняване на крака или глезена;
• Ревматоиден артрит;
• Стареене;

Лечение на плоскостъпие

Лечение не е необходимо, ако засегнатият не изпитва болка или дискомфорт.

Ако плоските стъпала предизвикват болка, лекуващият лекар може да предложи:

• Ортопедични приспособления за укрепване на сводовете на стъпалата като например специално пригодени стелки, те се предлагат в търговската мрежа,без да е необходима рецепта.

Ако не можете да откриете подходящи ортопедични устройства, можете да поръчате да ви направят специални стелки или обувки, като предварително вземат контурите на краката ви.

Това е възможно най-добрият вариант, тъй като ще ви осигури максимално удобство.

Тези ортопедични приспособления няма да излекуват плоските стъпала, а са предназначени само да облекчат симптомите и създадения дискомфорт.

Упражнения за разтягане – някои дюстабанлии имат скъсено ахилесово сухожилие и затова упражнения за разтягането му способстват за подобряване на състоянието на ходилата.

Носене на подходящи обувки – обикновено по-високите обувки осигуряват известна стабилност на ходилата и за това те са по-добро решение при плоски стъпала, отколкото ниските обувки и сандалите.

Хирургия

Хирургия не се прилага само за коригиране на плоските стъпала, а само когато прекомерно разтягане или разкъсване на някое от сухожилията, поддържащи форма на арката на ходилото.

Ако изпитвате лека болка в ходилата и имате плоско стъпало можете да направите следното:

Избягвайте дейности, които могат да влошат състоянието на сводовете, например може да плувате, да ходите и да карате колело, но не и да тичате или да скачате;

Ако сте с наднормено тегло, помислете за спазването на хранителен режим за нормализиране на теглото, като така ще намалите натиска върху краката си.