Ако ви се струва, че прекараното време в сън може да се използва с по-голяма полза, то опитайте един от тези режими. Не се налага да спим дълго.

Смята се, че за пълноценен отдих са ни необходими по 6-8 часа на денонощие. След това изпълнени със сили, ще можем да започнем деня си, който продължава средно по 16-18 часа. Този режим се нарича еднофазен.

Всъщност, освен разпространения еднофазен режим, съществуват още 4 полифазни режима, когато сънят се разделя на няколко кратки периода през целия ден.

Най-важната част от отдиха, това е фазата на бързия сън. Когато променяме режима от еднофазен на полифазен, недостигът на сън ни подбужда да се потопим в една и съща фаза веднага, а не след 45-75 минути.

Така организмът получава порция пълноценен 8-часов сън, но не губим скъпоценно време за преминаване във фаза на бързия сън.

Режими на полифазен сън

Uberman

20-30 минути сън на всеки 4 часа – 6 почивки за сън в денонощие

Режимът Uberman е много ефективен и благотворно се отразява на здравето. Благодарение на него сутрин човек чувства заряд от бодрост, а през нощта вижда ярки и интересни сънища.

Много от тези, които се придържат към този режим на сън, дори забелязват, че най-често могат да видят осъзнати сънища.

Не се притеснявайте – строгото спазване на режима не ни позволява да пропуснем поредната почивка за сън. Организмът ни дава необходимия сигнал.

Everyman

3 часа през нощта и 3 пъти по 20 минути през деня/1,5 часа сън през нощта и 4-5 пъти по 20 минути през деня.

Ако сте избрали Everyman, е необходимо да установите еднакъв времеви промеждутък между почивките за отдих. Приспособяването към този режим е много по-лесно, отколкото при Uberman. Освен това е в пъти по-ефективен, отколкото еднофазния сън.

Dymaxion

30 минути на всеки 6 часа

Dymaxion е измислен от американския изобретател и архитект Ричард Бакминстър Фулър. Изпада във възторг от този режим и казва, че никога не се е чувствал по-енергично.

След няколко години спазване на режима Dymaxion лекарите изследвали състоянието на Фулър и заключават, че здравето му е прекрасно. Налага се прекратяването на тази практика, тъй като неговите бизнес партньори спазват еднофазен режим на сън.

Dymaxion – най-екстремният и най-продуктивният сред полифазните режими, а сънят продължава само 2 часа на денонощие.

Biphasic – бифазен

4-4,5 часа през нощта и 1,5 часа през деня

Към този режим се придържа всеки втори студент. Това не е много добре, но все пак е по-добре от еднофазен режим на сън.

Какъв режим да изберем

Отговорът на този въпрос напълно зависи от вашия стил на живот, разписание и навици. Помнете, че при преминаването на режим Dymaxion или Uberman ще ходите като зомби около седмица, докато организмът се адаптира към новия режим на сън.

Как да влезем в новия режим на сън

Няколко полезни съвета, които ще облекчат прехода:

  • Устройване на спалнята така, че да ни е максимално комфортно да си почиваме в нея.
  • По-здравословна храна – да не наблягаме на вредните храни.
  • Заемете се с нещо в часовете на бодърстване, така времето преминава неусетно.
  • Освободете си време за прехода от поне 2-3 седмици, в противен случай съществува риск да заспивате директно на работа или в университета.
  • Не се предавайте – след няколко седмици ще стане много по-лесно. Необходимо е само да се почака. Не пропускайте почивките за сън и не променяйте времевите интервали между тях, за да не започвате адаптацията отново.
  • Пускайте силна музика, за да се събудите, и предварително се погрижете, за да не попречат никакви странични шумове на заспиването.

Ако сериозно сте се замислили над практиката на полифазния сън, то е препоръчително да се проучи опита на другите хора и внимателно да се проследява реакцията на организма към прехода.