От Университета Кентъки демонстрираха, че хора със сърдечна недостатъчност, които редовно консумират храни, повишаващи вероятността от развитие на възпалителни процеси, 2 пъти по-често влизат в болница и умират, в сравнение с тези, които избират храни с противовъзпалителен ефект.

Защо провъзпалителните храни може да са заплаха за сърцето

В проекта били използвани данни от хранителните дневници, които водели повече от 200 пациенти с диагноза сърдечна недостатъчност.

Учените класифицират диетите на участниците в проекта с помощта на индекс, който показва влиянието на храненето върху вероятността от развитие на възпалителни процеси в организма.

След година наблюдения на доброволците учените установяват, че хранителните режими, които предизвикват възпаление – провъзпалителни, с 2 пъти по-често се оказват хоспитализирани и умирали, отколкото тези, които избирали хранене с по-нисък индекс на риск от развитие на възпаление.

В състава на провъзпалителните диети влизат червеното месо, рафинираните зърнени, млечните продукти с голямо съдържание на мазнини. Противъзпалителните диети се състоят от зехтин, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

Ярък пример за последните е например средиземноморската диета. Изследването е проведено с участници, които са с болно сърце, не е известно как яденето само на провъзпалителни храни се отразява, когато органът е в добро здраве.

Защо е добре да се комбинират двата вида храни

Все пак обаче това е сигнал, че трябва да се комбинират провъзпалителни с противовъзпалителни храни, дори и при липса на сърдечно-съдови заболявания.

Така с напредване на възрастта е възможно да се избегне тяхното развитие, особено при наличие на наследствена предразположеност.

За сърцето също така е важна и физическата активност, когато е установено сърдечно заболяване е необходимо да бъде строго дозирана, в противен случай съществува сериозен риск за здравето, и от внезапно обостряне на болестта.

Комбинацията от полезни храни и умерена физическа активност могат да поддържат сърцето в добро състояние, дори и когато е налице вече заболяване, и да спомогнат да се чувстваме отлично, когато не са установени такива проблеми.

Провъзпалителните храни натоварват и другите вътрешни органи не само бъбреците, затова е важно да се комбинират с противовъзпалителни.