За грижа за косата могат да се използват домашни маски – те ще станат добро допълнение на основната грижа. С най-добър ефект са растителните масла, отвари от билки, мед и жълтък.

Тези съставки ще спомогнат за подобряване на състоянието на косата още след първото приложение.

Кои са 7-те домашни маски за коса с мигновен ефект

1.За увредени – боядисани коси

Рецепта – авокадо, 2 супени лъжици зехтин, 1 чаена лъжичка мед. Месестата част на авокадото се намачква до състояние на каша. Леко загряване зехтина, след това прибавяме и мед към него. Всички продукти се събират и получената смес се пуска на блендер.

Получената смес се нанася на мокра измита коса веднага след шампоана. Ако от косата тече все още вода, се подсушава с помощта на хавлия.

Маската се разпределя по цялата дължина на косата, като се започва от връхчетата. Главата се увива с шапка. След 15 минути косата са измива с шампоан. След тази маска косата придобива гладкост и блясък.

2.Мазна маска за суха коса

Рецептата е 3 супени лъжици кокосово масло и 1 супена лъжица – зехтин. Разтопете кокосово масло, но не го прегрявайте. Сместа се използва за суха коса преди миене. Мазната маска се оставя до престои на косата 1-2 часа, но при липса на достатъчно свободно време, може приложението да се ограничи до 30 минути. След изтичането на това време косата се измива с шампоан.

В тези растителни масла доминират мононенаситените и наситените мастни киселини, затова техните молекули по-лесно проникват през кератиновите кутикули на косъма.

Тези масла бързо възстановяват липидния слой на косъма и го предпазват от разрушаване. И след тази мазна маска косата става по-еластична, мека и овлажнена.

3.Маска с ябълков оцет за мазна коса

Рецепта – 1 супена лъжица лайка – за светла коса или от коприва – за тъмна, 2 супени лъжици ябълков оцет и 1 чаша вода.

Подгответе билковата отвара и я разредете с топла преварена вода. Добавете в сместа ябълков оцет. При необходимост подгрейте сместа до комфортна температура.

Измийте косата с шампион, изплакнете и след това разпределете маската по влажните кичури. За да преминете през всяко косъмче за удобно можете да използвате гребени или четка, а накрая разрешете косата четка.

Оставете маската за 5 минути, след което изплакнете косата. Балсам или кондиционер не е необходимо да се слага.

Ябълковият оцет прави косата гладка и не се разрошва както след фризьор. Освен това след тази маска косата ще запази свежия си вид, а също ще придобие блясък и обем.

4.Бирена маска за растеж на косата

За тази маска е необходимо – 1 яйчен жълтък, 1 чаена лъжичка мед и 0,5 чаша бира. Жълтъкът се смесва с мед, след това се добавя бира. Получената смес се нанася по цялата дължина на косата и се оставя да престои 30-40 минути.

След това маската се измива с помощта на мек шампоан. А вместо кондиционер косата може да се изплакне с бира или с отвара от коприва.

Този състав на маската оказва прекрасно влияние на косата, поддържа необходимия рН на скалпа. Жълтъкът подхранва кичурите с витамини и минерали, медът помага за задържане на водата, а бирата възстановява тяхната структура.

Тази маска отлично тонизира кожата на главата, укрепва корените и придава допълнителен обем. Ако се боите, че след маската косата ще мирише на бира, добавете в сместа етерично масло с приятен аромат.

5.Овесена маска за тънка коса

Рецепта – 2 супени лъжици сухи овесени трици, 1 чаена лъжица зехтин, топла вода. Овесените трици се смилат и заливат с топла вода като се получава консистенция на гъста сметана. Добавете зехтин към сместа.

Нанесете маската на косата преди миене и я увийте в шапка. След 30 минути внимателно измийте сместа като използвате шампоан и кондиционер.

Овесената каша покрива косата със защитен слой благодарение на което се увеличава нейния обем. Визуално кичурите изглеждат по-гъсти, увеличава се техния блясък. Тази маска е с овлажняващо действие и показва ефективност против пърхот.