Типичните есенни проблеми няма да ви безпокоят, ако на време вземете необходими мерки. Есенната меланхолия, настинката и обострянето на хронични заболявания отстъпват, ако се следват препоръките, изложени в настоящата статия.

1. Есенна меланхолия

Влошаването на настроението през есента основно се предизвиква от недостига на слънчева светлина. Светлата част на деня бързо намалява, нощите стават по-дълги.

Всичко това влияе на нашето настроение. А заедно с това се понижава работоспособността ни и енергичността ни. При някои есенната меланхолия се превръща в същинска депресия, справянето, с която е възможно само с помощта на психотерапевт.

За да не се превръща есента в повод за тъжно настроение, се препоръчва стимулиране образуването на хормони на щастието – ендорфини. Да се направи това съвсем не е трудно.

Желателно е леко да бъде променен хранителния режим. Яжте повече банани, мазна морска риба, черен шоколад, цитрусови плодове и ядки.

Ако преди не сте се занимавали със спорт, то е добре да започнете с разходките. Това ще ви направи по-добри и ще повдигне настроението ви.

2. Умора и сънливост

Понижаването на тонуса на целия организъм в началото на есента е свързано, както и в предходния случай с намаляване на слънчевото греене, а този проблем се обостря още повече от това, че по-голямата част от дните са облачни и мъгливи.

За да избегнете тези проблеми през есента се старайте да използвате максимално дневната светлина. Колкото може повече време прекарвайте навън, когато е светло. Разхождайте се дори и в облачно време.

За предотвратяване на умората се препоръчва придържането към някои правила в храненето. Храната трябва да предотвратява понижаването на кръвното налягане и да поддържа тонуса на мускулите.

Употребявайте храни, които за дълго време осигуряват на организма въглехидрати – каши, пълнозърнест хляб. За поддържане на бодростта на тялото са необходими протеини, желязо и витамин В12.

Всички тези компоненти се съдържат в месото, затова смело включвайте този продукт в хранителния си режим.

3. Обостряне на хронични заболявания

Есента е период, когато най-често възникват обостряния на различни хронични заболявания. В частност, през есента се обострят заболяванията на ставите и тези на сърдечно-съдовата система.

Най-често обострянето настъпва при тези пациенти, които се придържат недобросъвестно към препоръките на лекарите.

Често леко облекчаване на състоянието се превръща в повод за отказ от лечебни диети и дори и от прием на необходимите препарати.

Това не е препоръчително, особено през есента, когато рязко се променя времето и всички болежки излизат на повърхността.

4. Настинка и грип

Простудата е основният есенен проблем на болшинството от нас. Рязкото влошаване на времето, преохлаждането и понижаването на имунитета често води до простудни заболявания.

За понижаване на риска от възникване на подобни проблеми, се препоръчва придържането към следните препоръки:

• По-често мийте ръцете си със сапун;
• Хранене се с разнообразна храна, богата на витамини и минерали;
• Избягвайте прекомерното излагане на организма на студ, като се обличате според времето;

5. Излишни килограми

Тъй като през есента активността ни се понижава, то закономерно започваме и да увеличаваме теглото си. Храненето през есента става по-калорично, поради липсата на плодове и зеленчуци.

Но поне към настоящия момент този проблем не ни застрашава, тъй като пазарите са пълни със сезонни плодове, все пак официално не сме навлезли в есента, все още е лято.

А проблемът с липсата на пресни плодове се появява в началото на ноември, когато есента навлиза в същинската си студена, мъглива и мрачна фаза.