Предполага се, че сте взели решение да изваете тялото си и да се сдобиете с красив релеф и да натрупате мускулна маса. Първата стъпка, разбира се, да започнете да посещавате фитнес зала.

Но! За някои качването на мускулна маса предполага прекарване във фитнес залата, но пък за правилна хранене изобщо не им идва на ум.

Вашето тяло се нуждае от калории и хранителна подкрепа, за да нахраните растящата мускулатура и да се адаптирате към различните видове активности.

За да натрупате мускулна маса е необходимо да включите в ежедневното си меню храни, които не съдържат излишно количество калории.

Преди да започнете с резките промени в начина ви на живот, можете да се консултирате с личния лекар, треньор и с диетолог.

Списък от 7 храни, укрепващи вашите мускули, ще спомогне на вашия организъм да стане здрав и да осигури естетичен релеф на тялото и то без да се налага да използвате химически гейнери и средства за изгаряне на мазнини.

1. Риба

Смята се за най-идеалната храна за увеличаване на обема на мускулните клетки.

Ако употребявате риба тон, сардини, сьомга, пъстърва, то снабдявате тялото си с аминокиселини и мастни киселини омега-3, които укрепват мускулите, предпазват тъканите и костите на скелета от увреждания.

Специалистите по спортно хранене препоръчват употребата на риба около 3 пъти седмично.

2. Зеленчуци

Употребата на домати осигурява нормалната циркулация на желязо в кръвта, тъй като са източник на минерални соли, витамини и калий.

Добавяйте ги в салати, супи или пък ги яжте в суров вид. Още един полезен за увеличаване на мускулната маса продукт е картофът.

Съдържащите се в него витамин С, белтъчини и мазнини, го правят отличен източник на антиоксиданти, които способстват за регенерация на тъканите и за възстановяването им след тренировка.

Не забравяйте и за тиквените семки, които осигуряват магнезий на мускулните клетки, като по този начин се повишава издръжливостта на организма.

3. Плодове

Задължително яжте ябълки. Те се препоръчват от американските специалисти по диетология, поради антиоксидантните им свойства, спомагащи за укрепването на структурата на мускулните клетки.

Съчетанието на тези плодове с ягоди, известни като много добър източник на витамин С е най-оптимално в плодовите салати. Сред топ продуктите са също портокалите и пъпешите, които поддържат мускулната маса.

4. Зеленолистни зеленчуци

Основният източник на желязо за организма е спанакът. Неговата употреба не само стимулира процесите на нарастване на мускулната маса, а и регулира енергийните ресурси на организма, поддържайки го преди и след тренировки.

5. Млечни продукти

На всички ни е известен фактът, че протеините на суроватката са най-ефективният източник за нарастване на мускулна маса. Освен това киселото мляко и изварата са незаменими източници на витамин Д.

6. Яйца

Кокошите или пъдпъдичи яйца са един от най-важните съдържащи белтъци храни и са едно от най-важните условия за увеличаване на количеството на мускулните клетки.

Яйцата осигуряват на организма витамини A, D и Е. Но за по-полезни се смятат тези от пъдпъдък, а с кокошите не бива да се прекалява, тъй като съдържат високи нива на холестерол.

7. Течности

Водната среда е от най-голяма важност за човешкото тяло, особено ако сте решили да трупате мускулна маса.

Поддържането на баланса на течности в организма обогатява клетките на мускулите с кислород и стимулира техния растеж, дори при интензивни физически натоварвания.