За да бъдете здрави през цялата зима и да посрещнете пролетта без обичайната авитаминоза – е необходимо правилно да избирате продуктите за зимното ви меню.

И за тази цел ние подбрахме списък с храни, които ще ви помогнат да прекарате зимата активно и да останете в добра форма.

1. Пресни плодове и зеленчуци

У нас в почти всички магазини през зимните месеци има достатъчно голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, но все пак, ако имате някакви опасения що се отнася до тяхното качество, тъй като всички са вносни, то можете да ядете замразени , макар и да не са евтини, то тази инвестиция ще се окаже полезна, защото благодарение на нея ще укрепите имунитета си, а съдържащите се в тях растителни влакна за полезни за червата.

Със зеленчуците е значително по-лесно, тъй като морковите, цвеклото, зелето, лукът, патладжаните и карфиолът през цялата зима се продават в пресен вид.

Но ако желаете да похапнете спанак и броколи, то тогава може би пак ще трябва да ги закупите в замразен вид.

2. Кисело зеле и краставички

Домашно приготвените туршии и маринати ще бъдат полезни само, ако са приготвени посредством ферментация. В този случай в зеленчуците протича процес на естествена ферментация, и някои от тях придобиват нови свойства.

Това се случва с зелето и краставичките. При ферментация в тези зеленчуци се образуват вещества, които способстват за по-добро очистване на червата и за извеждането на токсините от организма.

Това подобрява състоянието на микрофлората на дебелото черво, и укрепва имунитета.

Освен това киселото зеле в процеса на ферментация се обогатява с витамин С – в 400 грама кисело зеле се съдържа 60 мг витамин С, колкото е и дневната доза.

Прясното зеле не е толкова богато на това полезно хранително вещество, но за сметка на това съдържа по-значително количество витамин Е.

3. Осолена сланина

Прясната сланина притежава имуностимулиращи свойства. В нея се съдържат полезни мазнини, които са необходими за образуване на антитела и за поддържане на достатъчно количество клетки на местния имунитет.

Хората, които ядат сланина през зимата значително по-рядко боледуват от грип и настинки, бронхит и пневмония. Редовната употреба на умерено количество прясна сланина също е добра профилактика срещу туберкулоза.

Мастните киселини в сланината са полезни за периферната нервна система и за главния мозък. Свинският продукт съдържа витамин Д, който благотворно влияе на нервната и имунната система.

Същевременно сланината е енергоемък продукт, който спомага за сгряването в студените зимни месеци.

4. Фурми, сушени сливи, кайсии и праскови

За попълването на запасите от минерали и растителни влакна помагат сушените плодове. В тях също се съдържат и витамини.

Но при изсушаването и съхранението голяма част от тези полезни хранителни вещества се разрушават, а минералите остават непокътнати.

5. Подправки

Джинджифилът, черният и белият пипер, чили, индийското орехче, канелата, куркумата, чесънът – не само стимулират вкусовите рецептори, но и активизират работата на имунитета.

Голям принос имат специфични етерични масла, които изпълняват и функцията и на фитонциди. Раздразващи вещества, стимулиращи притокът на кръв към лигавиците на гърлото, небцето и носните кухини.

Но подправките съдържат и вещества, които непосредствено влияят на имунната система, и стимулират образуването на антитела при среща с възбудителите на инфекцията.