Може би няма човек, който през живота си, поне за кратко да не се е сблъсквал с косопада. Независимо, дали тази статия се чете от мъже или жени, и за двата пола този проблем може да доведе до ниско самочувствие или да предизвика дискомфорт през ежедневието ни.

А и всеки, който страда от това, може би се е замислял, дали освен естетически, проблемът му не би бил и здравословен. От Lechenie.bg искаме да ви помогнем да се справите с този досаден проблем, чрез някои познати (или пък не толкова) методи срещу косопада.

Може би е време да сменя козметиката си

Установено е, че голяма част от шампоаните съдържат SLS и SLES (сулфати) и са предпоставка за косопад

Консултация с лекар

При мъжете косопадът обикновено няма нужда от диагностика- при голям процент от мъжете косопад е следствие от напредналата възраст.

При жените обаче упоритият косопад може да е следствие от хормонален дисбаланс, анемия, настъпваща менопауза. Изключително важно е при упорит косопад да се консултираме със специалисти и да се подложим на кръвни изследвания.

Рецептата-чудо

Предполагаме, че много от дамите сте чували за корена от репей. А за тези от вас, които не са- репеят е растение използвано от векове за различни лечебни цели.

Днес е доказано, че той оказва влияние върху пречистването на кръвта и доброто състояние на косата.

Подготвили сме ви една от най-доказалите се рецепти с корен от репей. Необходими са ви:

- 2 супени лъжици корен от репей на прах;

- 200-300 мл. вода.

Водата се слага да заври, добавя се корена от репей, след което се оставя още известно време до поври, докато водата се изпари наполовина. Отварата се прецежда, изчаква се да изстине и се нанася по корените на косата. Важно е отварата да престои на косата ви, възможно, най-дълго време, след което се изплаква с шампоан.

За оптимални резултати, е добре да нанасяте поне 2-3 пъти седмично.

А дали не влияе и хранителният режим? За добрият вид на косата, освен правилната грижа е важно и какви макро- и микроелементи осигуряваме на организма ни.

Приемът на продукти от животински произход, осигуряващ достатъчно количество витамини от група В, желязо, селен и колаген, би повлиял изключително благоприятно, освен върху цялостното ни здравословно състояние и върху постигането на здрава и гъста коса.

Някои по-радикални методи

Обикновено, към тази стъпка прибягват мъже в напреднала възраст, чийто косопад е наследствен и козметичните средства не успяват да помогнат.

Към тези методи спадат: трансплантацията на коса, Strip техниката и FUE- техниката.

За този тип лечение се налага постъпване в естетична клиника.