Всеки понякога се съмнява в своите способности. Но понякога съмненията парализират, не ни оставят нормално да живеем и да се развиват.

5 прости, но ефективни стратегии, които помагат да преборим неувереността и да започнем да действаме.

Как да се справим със съмненията максимално бързо

От синдром на самозванеца най-често страдат образованите хора. Съмненията засягат не само професионалната сфера, но и личният живот.

Казваме си, че ако започнем курс по китайски, ще липсваме на децата вечер, нищо няма да излезе от това, няма дори и да се опитвам, ако му откажа, може и да се обиди.

В резултат чуждият език не е научен, бизнесът не е започнат, токсичните хора ни отравят живота.

Невъзможно е винаги да бъдем уверени в себе си на 100%, но можем да се научим да се справим със съмненията, когато това е необходимо.

1.Планирайте своята дейност

Крайният срок е най-добрата мотивация. Това, което вчера е изглеждало сложно, днес изглежда лесно и бързо, защото утре е крайният срок.

Когато сроковете са далечни и размити, можем да стоим и да размишляваме, достатъчно ли сме добри за тази работа. Когато времето ни притиска, няма място за съмнения.

Съставяйте плановете си така, че да няма време за размишления. Дори и да нямате спешна работа, завършете задачата или част от проекта в по-ранен срок.

Така ще се предпазите от необходимостта да работите през нощта или през почивните дни, ако шефът ви поставя спешна задача.

Ако се притеснявате, че крайните срокове не ви мотивират, договорете се с колегите за взаимна мотивация. При редовните срещи си давайте обещания да изпълните работата за определен срок и отчитайте резултатите.

2.Повече движение

Съгласно първият закон на Нютюн, тялото в състояние на покой остава в това състояние, докато на него не му подейства някаква сила. За да преборим съмненията, трябва да започнем да действаме, за създаване на импулс е добре да направим една крачка.

Желаете да напишете книга? Седнете пред компютъра, създайте текстов документ и напишете 50 думи. Това ще ви отнеме няколко минути, но ще почувствате как отслабва вътрешната съпротива.

3.Визуализирайте неуспеха

Един от най-добрите стимулатори на ефективната дейност – размишление на над лошия вариант за развитие на събитията.

Представете си най-ужасният вариант, оставете безпокойството да достигне връхната си точка, за да го превърнете след това в мотивация.

Когато сте готови за най-лошото, ще действате така, че да избегнете провал.

4.Не позволявайте на вътрешния критик да ви лъже

Понякога до такава степен се потапяме в негативния разговор със самите нас, че започваме да говорим всичко, което сме говорили.

Авторът на бестселъри за успешен маркетинг и за създаването на навици за делово общуване Сет Годин предлага да водим вътрешните разговори правилно и позитивно.

Против е произнасянето на безсмислени утвърждения и глупави призиви към Вселената. Говорете си само реалистични фрази.

Ако не знаете какво добро можете да кажете на себе си като за работник, помолете за помощ колегите си. Запишете какво ще кажат, и всеки път, когато почувствате, че съмненията се увеличават, погледнете файла, където са изброени вашите достойнства.

5.Променете насоката на мислите ви

Когато се озовете в плен на съмнения, помислете за хората, които имат нужда от резултатите от работата, която отлагате, заради своята нерешителност.

Представете си колко по-добре ще им бъде, когато направите това, на което сте длъжни. След това се запитайте как ще им повлияе дългото очакване на вашата работа.

Веднага щом изпуснете енергията навън и насочите мислите си към другите, неувереността ще отстъпи. За всеки един от нас е важно да се чувства полезен, да знае, че другите имат нужда от него, така няма да се появява чувството, че работата, която вършим е безсмислена и го правим е само за пари.

Затова и през последните години толкова нарасна интереса към различни доброволчески инициативи.

Всеки един от нас желае по някакъв начин да се чувства полезен, дори някои изследвания показват, че това помага за удължаване на живота.