Дори и да не обичате сладки десерти, избягвате дюнери и хамбурги и да сте си изградили полезни хранителни навици, можете да се окажете в рисковата група за развитие на диабет тип 2. Вината за това е на сокове и газирани напитки.

Какво да НЕ пием, за да избегнем захарна болест

До това заключение стигат учени от Харвардския университет след 26 години изследвания.

Съществуват много фактори, които повишават риска от възникване на диабет.

Това са наднормени килограми и затлъстяване, обусловено от нездравословно хранене, сърдечни заболявания и високо кръвно, заседнал начин на живот и вредни навици.

От значение е радиоактивното замърсяване – има данни, че в районите с повишени радиационни нива се увеличава вероятността от възникване на болестта.

Най-ефективната профилактична мярка, която ни помага да запазим здравето си и добро качество на живот, това е грижата за себе си.

Понякога обаче хората просто не осъзнават как невинни навици могат да създадат множество здравословни проблеми в бъдеще.

Един от тях е утоляване на жаждата с газирани напитки или със 100% натурални сокове. Какво може да е опасно в тях.

Течни калории – за захарта в напитките

В една чаша или опаковка подсладена напитка е възможно да се съдържат повече калории, отколкото в половин кутия шоколадови бонбони. Изследователите привеждат като пример следните изчисления:

  • Една бутилка кока кола съдържа 39 грама захар;
  • Същата е порцията 100% портокалов сок – 30,9 грама захар;
  • Една бутилка студен чай са около 32 грама захар.

Плодовите сокове са проблем, тъй като пием захар без растителни влакна – фибри и ценни хранителни вещества.

Организмът не вижда разликата между ябълковият сок и подсладената газирана напитка.

Познава обаче разликата между истинската ябълка и чаша сок, дори и 100% натурален.

Черен списък – напитки, които трябва да се избягват

Препоръчително е всеки ден да се пият от 6 до 8 чаши течности. В това количества влиза както обикновена чиста вода, така и мляко, чай и кафе.

Много е важно препоръчителният обем от течности за деня да не се състои единствено от сокове и подсладени напитки. Няма нищо по-хубаво за здравето от обикновената вода.

1.Сокове и смутита

Съдържат витамини и минерали в ограничено количество, и са източник на добавена захар.

Добра алтернатива могат да станат и зеленчуковите сокове, вода с ментови листа и парченца лимон, билкови отвари без добавки.

2.Ароматизирани води и коктейли

Концентрацията хранителни вещества в тях е минимална, ако такива изобщо присъстват. Съдържанието на захар е обикновено много голямо.

Изследванията доказват, че децата, които пият много сладки напитки, са по-предразположени към наднормени килограми. Освен това газираните напитки със захар или с подсладители силно увреждат зъбите.

3.Напитки на основата на кофеин

Кофеинът е известен стимулатор. Осигурява ни бодрост и временно може да ни избави от сънливостта, но често се комбинира със захар. Оттам произхожда и вероятността от трайно повишаване на нивата на кръвна захар.

Затова колата и енергийните напитки не са препоръчителни. И за децата са противопоказни.

4.Чай и кафе с добавена захар

Дори обичайните за нас кафе и напитки, е възможно да се окажат вредни за здравето. Полезни са, ако не се добавят захар и подсладители.

Ако черният чай или традиционното кафе без захар не ви се струват вкусни, може да се премине към плодови и билкови чайове, те са с приятен и мек вкус и компоти за домашна употреба.

По желание в чая или в кафето може да се добавя и мляко.

5.Спортни напитки

Ако не участвате в спортни състезания, не участвате в маратони за издръжливост, и силовите тренировки не заемат цялото ви свободно време, спортни напитки не са ви нужни.

Те са допустими само за хората, които тренират интензивно, и от време на време се нуждаят от енергийна подкрепа.

Спортните напитки съдържат толкова калории и захар, колкото и сладките газирани напитки. И по същия начин увеличават риска от развитие на диабет.

Редовното пиене на кола и на газирани подсладени напитки е вредно за здравето. Освен това те изместват полезните храни и напитки от ежедневното меню и така влошават качеството на храненето като цяло.