На какво може да са признак тези сънни разстройства

Ако не можете да заспите дълго или се събуждате уморени, разпознаването на проблема изобщо не е трудно.

Съществуват още редица фактори, сигнализиращи за безсъние и други сънни разстройства, те лесно могат да се пропуснат или да се припишат на други проблеми.

1.Повишена раздразнителност през деня

Причините за лошото настроение са множество, и не е изненадващо, че можем да не свързваме раздразнителността с лошо качество на съня. Но изследванията показват, че хората, които хронично не се наспиват, по-често изпитват негативни емоции – гняв, раздразнителност, тъга, и по-рядко се радват.

Навярно сте забелязали, че след безсънна нощ настроението. Ако сте постоянно раздразнени и се ядосвате за дреболии, може би не се наспивате постоянно, например, често се събуждате през нощта, или сънят ви е повърхностен и тревожен.

Това може и да не се забележи, но постоянната раздразнителност, е явен индикатор, че нещо не е наред.

И обратното, затрудненията със заспиването може да са вследствие на психологически проблеми: още едно изследване показва, че хроничното недоспиване и безсъние могат да доведат до повишаване на риска от депресия или влошаване на състоянието на пациента с вече съществуващи психически трудности, депресия или тревожно разстройство.

2.Заспивате в метрото или докато четете книга

При норма човек се наспива за една нощ, и дневният сън не ни е нужен. Ако редовно се „изключвате” през деня, когато бездействате или изпълнявате монотонна работа, например, докато гледате дълъг скучен отчет пред компютъра или докато четете книга, дори много интересна, в метрото, това може да е симптом на недостиг на сън.

Спите по 7-8 часа през нощта, но все пак за няколко секунди се усещате как аха да заспите, докато сте зад волана или вече заспивате, докато сте още на дивана пред телевизора. Вероятно качеството на съня доста страда.

Дневната сънливост може да е симптом на нощна апнея, нарколепсия и други сериозни разстройства, които човек лесно пропуска или изобщо не осъзнава.

3.Пиете много кафе, дори и през нощта

Една чаша веднага след събуждане, в противен случай очите не се отварят. След това на път за работа. Няколко кафе паузи за деня, просто заредете батерията, и да не заспивате, докато гледате по телевизията.

Може би пиенето на кафе не е навик, а реална потребност на организма от допинг? Кофеин – мощен стимулатор на нервната система, и ако без него заспивате, това означава, че нощен сън не ви достига.

Затруднението е в това, че сте попаднали в затворен кръг – заради приетият през нощта кофеин страда съня, за организма е по-трудно да се потопи в дълбока фаза, в която става възстановяването и отдиха, а това означава, че утре отново може да си налеете чашка.

Това е реален проблем, който трябва да се разреши, като се работи едновременно на два фронта – подобряване качеството на съня и постепенно ограничаване на кофеина.

4.Силна умора на очите

Очите се възстановяват по време на сън, и ако не спим достатъчно, резултатът ще се почувства много бързо. Очите почервеняват, сърбят. Слъзните жлези започват да образуват по-малко секрет, дори и след една безсънна нощ, затова и очите съхнат с удвоена сила, започваме да ги търкаме и ето очни инфекции.

Повишената чувствителност към светлина или известното замъгляване на зрението също може да е признак на недоспиване. Затова и това може да не са пролетните вирусни инфекции, стрес или алергии, а просто да не се наспиваме.

5.Постоянно забравяме нещо

По време на съня мозъкът преработва получената през деня информация, изгражда нови връзки и архивира ненужните знания, затова и се говори, че утрото е по-мъдро от вечерта.

Учените изясняват, че през деня спомените се пренасят от хипокампа в префронталната кора на главния мозък, в която се съхраняват дългосрочните спомени.

Ако през нощта не спим достатъчно, информацията засяда в хипокампа, и ние забравяме някои събития или не можем да си спомним имената на хората.

Как да се избавим от невидимите нарушения на съня

  • Дневен режим;
  • Хигиена на съня – многократното повтаряното – да си лягаме по едно и също време;
  • Ограничете времето за използване на смартфона;
  • Повече физическа активност – по-пълноценен сън;
  • Смяна на спалните принадлежности – старата възглавница и матрак може да нарушават удобството и съответно съня.