Не само скъпият парфюм може да подари на косата устойчив и приятен аромат. Натурални средства – масла и растителни хидролати – се справя не по-добре със задачата.

Те помагат за освежаване на кичурите и дълго прикриват неприятната миризма, предизвикана от излишък кожен себум и замърсявания в областта около корените.

Освен това много натурални средства даряват и допълнителна грижа на косата. Какви от тях да използваме?

1. Етерично масло от мандарина – алтернатива на цитрусовия парфюм

Харесва ви парфюм с цитрусови нотки? Тогава за придаване на фин, освежаващ аромат за косата се използва етерично масло. Приятната миризма издържа цял ден.

Смята се, че витамините и природните антиоксиданти в мандариновото масло положително се отразяват на състоянието на косата – те стават по-силни. Полезните вещества ще станат профилактика на ранно посивяване.

Нанесете 2-3 капки на дървена четка за коса и разнесете по цялата коса.

2. Етерично масло от лимон – грижа за мазна коса

Още един цитрусов аромат, който може да се използва като натурален парфюм за коса – лимон. Буквално поглъща всякакви неприятни миризми – цигарен дим, пот, мръсотия.

Лимоненото масло е по-подходящо за домашна грижа за мазна коса. Смята се, че при редовно използване може да нормализира функцията на мастните жлези в скалпа. А това означава, че областта на корените няма да се замърсява толкова бързо.

3. Розова вода – овлажняване на косата и на скалпа

Натуралната розова вода по аромат е сходна със скъп изискан парфюм. Само ароматът е по-мек и нежен, а в състава няма потенциално вредни за косата съдържащи спирт вещества.

Розовата вода не само дарява на кичурите устойчив цветен аромат, но овлажнява кожата на скалпа, придава на кичурите естествено сияние и мекота. Често се използва в грижата за кичурите с увреден косъм.

Розова вода можем да си направим сами, като сварим розови листчета. Отварата след това се прецежда и се прелива в съд с пулверизатор. Под формата на спрей е много по-лесна за използване.

Просто се разпръсква на спусната коса. В състава на продукта могат да се добавят и 3-5 капки етерично масло от роза за по-наситен аромат.

4. Ментов хидролат – усещане за свежест в лятната жега

Мента в домашната козметика освежава и тонизира. Отварата на основа на нея е ефективно средство, за да дари на косата приятен аромат, който издържа цял ден.

Особено приятно е използването на ментов хидролат през лятото в силна жега. Средството дарява усещане за свежест.

Ментов хидролат обикновено се използва за грижа за мазна коса, тъй като се отличава с подсушаващ ефект.

Това средство в комплекс с купените шампоани и балсами помага за нормализиране на функцията на мастните жлези в скалпа. Също има мнение, че ментата е ефективна в борба с пърхота.

Листата от мента се сваряват в гореща вода. Отварата след това се прецежда при необходимост с разпръскване на косата.

5. Лавандулов хидролат

Ароматът на лавандула успокоява и отпуска.

Хидролат на основата на растението е много подходящ за борба с неприятните миризми, изходящи от косата. Средството дарява на кичурите фин цветен аромат, който е уместен по всяко време на годината.

Но лавандулата се слави не само със своята приятна миризма.

Растението помага за укрепване на косата и за овлажняване на скалпа, като така отстранява сухия пърхот. Растителният хидролат прави кичурите послушни, дава им стабилен блясък.