Повечето хора смятат зимата за най-болното време в годината, а не трябва.

Учените отдавна доказват, че най-опасни за организма за междинните сезони – пролет и есен. А ниските температури благоприятно влияят на организма и дори лекуват някои заболявания.

Хора с какви диагнози се чувстват най-добре през зимата?

Заболявания на белите дробове

Грипна епидемия се регистрира през зимата неслучайно. Грипният вирус се чувства най-комфортно в студен и сух въздух. Но инфлуенцата е по-скоро изключение, отколкото правило.

За повечето вируси и микроби студеният въздух е пагубен.

А разходките в снежно време са изключително полезни още и заради това, че снежинките, падащи от небето, са като естествен климатик – абсорбират замърсяващите вещества, пречистват въздуха от вредни примеси.

Ето защо по време и след снеговалеж се диша толкова леко както и на морския бряг, особено по време на виелица.

Невероятно, но факт!

Студеният въздух облекчава състоянието на пациенти, страдащи от белодробни заболявания.

Неслучайно в края на 19-ти, началото на 20-ти век на хора с туберкулоза лекарите започват да препоръчват отдих в планините.

Изключение е астмата – с настъпването на зимата пристъпите на бронхиална астма се увеличават с 3 пъти, в сравнение с началото на лятото.

Неврози

Ниските температури тонизират вегетативната система, която отговаря за противодействие на стрес.

Затова обострянето на неврози и психични на психиката обикновено се наблюдават при нестабилно време – пролет и есен, а през зимата хората запазват бодро разположение на духа.

Изследователи експериментално доказват, че за справяне с нервозността и повишаване съпротивляемостта на стрес е достатъчно при студено време да се разхождаме ежедневно. Не по-малко час желателно е по светло.

Отчасти за стреса и психическите разстройства помага дълбокият зимен сън, за който способстват прохладният въздух и дългите зимни нощи. А добре отпочиналият човек посреща стреса на оръжие.

Понижаване на имунитета

Мразовитото време – това е стрес за организма, но полезен. В отговор на него се мобилизират защитните сили на организма.

Активизират се биохимични реакции – освобождава се катехоламин, норадреналин, адреналин, които рязко повишават съпротивляемостта на организма на различни болежки.

Този ефект на съпротивлението на злото е в основата на криосауните, посещението на които се препоръчва при автоимунни, кожни заболявания, за лечение на депресии, алкохолизъм и наркотична зависимост.

Затлъстяване

Смята се, че за зимата човек набира средно 3-5 излишни килограма. От една страна, това е логично през зимата обмяната на веществата се забавя, физическата активност се понижава, а апетитът нараства.

От друга под въздействие ниските температури метаболизма се активизира, благодарение на което мастните клетки по-бързо използват мазнините.

Естествената реакция на студ е активизация на биоенергийните процеси, тоест изгаряне на калории.

Затова през зимата напълняват хората, които обичат задушевните седенки. А любителите на зимни спортове, напротив посрещат пролетта в идеална форма.

Децата, родени през зимата, са по-големи и здрави от тези, появили се на бял свят през лятото.

Освен това, имат по-големи шансове да станат дълголетници – във всеки случай е доказано, че живеят със 7 месеца по-дълго от тези, които са се появили на бял свят през пролетта.

Истината е, че това обстоятелство се обяснява с факта, че са били заченати през пролетта и през първите месеци на бременността техните майки са получавали достатъчно от целебния витамин Д.