Нощта е време за отдих, макар и с това твърдение няма да са напълно съгласни тези, които обичат да си лягат след полунощ.

През нощта трябва да се спи, и това не са измислици на учените консерватори в медицинската наука, а напълно обоснована препоръка. Но какво да правим, ако през нощта не можем да заспим? Ако се събуждаме в малките часове?

Следва да се спазва не само режим на сън, но и определени правила, преди да си легнем.

На какво трябва да обърнем внимание, какви навици да си създадем в името на пълноценния сън и от какви да се откажем завинаги?

Подготовка за лягане – какво е най-важно

Толкова умора се натрупва през деня, че не ни остават никакви сили за специална подготовка преди лягане. Така се случва не само с тези от нас, чиято работа е свързана с физически труд, но и с т.нар. бели якички, които работят в офис.

Желанието на всички ни е само едно – да се доберем до леглото, да паднем в неговите обятия, и да се изключим от всичко и всички до следващата сутрин.

Колкото и да сме уморени, е необходимо да намерим сили и направим няколко прости неща, в противен случай здравето ни е в опасност.

1.Миенето е повече от необходимо

Преди сън задължително трябва да се мием със специални средства, които почистват кожата на лицето от пот, прах и декоративна козметика.

Ако пропускаме миенето преди лягането, по кожата на лицето ще се размножават бактерии, които могат да ни докарат най-различни възпаления и раздразнения. Но е възможно развитие и на очни инфекции, и гъбични заболявания.

На мръсна кожа не се препоръчва нанасянето на вечерен крем. Тази процедура е добре да се предшества от изплакване на лицето.

Затова една от задължителните точки на вечерната програма е измиването на лицето с топла вода, козметично мляко или с други подходящи средства.

2.Зъбите е важно да се мият

Преди лягане е най-добре зъбите да се измият с четка, паста и с конец за зъби, или ако нямаме сили за всичко това, най-малко едно жабурене с вода за уста.

Ако бъдат пренебрегнати тези прости действия, на сутринта по зъбите се образува слой плака, който се състои от остатъци от вчерашната храна и огромно количество бактерии.

С течение на времето тази плака се превръща в зъбен камък, който може да се отстрани само с професионално почистване на зъбите в зъболекарския кабинет.

3.Душ – възможни варианти

Измиването преди лягане безспорно е необходимо, но следва да се направи така, че да не се предизвиква тонизиращ ефект. Ако си вземате душ сутрин, организмът може да възприеме вечерният като сигнал за събуждане. И без да искаме да си докараме безсъние.

Затова вечер е желателно да си вземем кратка топла вана, а ако този вариант не е подходящ, тогава топъл душ със слаба струя на водата. След него трябва да подсушим внимателно кожата.

4.НЕ на миенето на косата преди лягане

И дори не трябва да се мокри. Първо, мокрите кичури се заплитат по време на сън, косата може да се увреди и да загуби своя характерен блясък. От мократа коса възглавницата ще се навлажни, а това няма да ни помогне да се наспим добре.

Във влажната възглавница може да се появи плесен, чийто спори са силен алерген, от който почти си гарантираме запушване на носа.

5.Физическа активност – полезна, но не преди лягане

Много лекари препоръчват да се правят упражнения за нормализиране на съня. Но не трябва да се забравя един не по-малко важен момент – интензивната физическа активност следва да приключи не по-късно от 3 часа преди лягане.

Ако не се спазва тази препоръка, се превъзбуждаме точно преди лягане и възникват затруднения при заспиване.

Физическото натоварване предизвиква отделяне на кортизол. През деня то ни помага да сме в тонус, повишава скоростта на реакциите, спомага за по-лесно концентриране. Всичко това обаче е полезно през деня, но не и тогава, когато се подготвяме за лягане и сън.