Бебетата се появяват на бял свят с голям брой рефлекси. Част от тях са необходими в периода на вътреутробното развитие и при раждането – тези рефлекси бързо се губят.

Някои от рефлексите са жизненоважни, без които детето не може да оцелее, а има и защитни. Но каквито и да са тези рефлекси, то те могат да се използват за диагностика на здравословното състояние на детето.

Какво интересно и необходимо умеят да правят новородените и как педиатрите по гъделичкане на петата определят развитието на мозъка?

Какви основни рефлекси имат новородените и кога се губят

Основни групи рефлекси – от необходими до временни

Едни рефлекси се губят за броени дни, а други могат да се наблюдават дълъг период от време.

Продължителните рефлекси, произхождащи от нервната система, също изчезват, например, сукателният рефлекс е необходим само в началния етап на развитието. А без дихателен и възрастен не може да оцелее.

Какви групи безусловни рефлекси разграничават невролози и неонатолози?

  • Рефлекси, необходими за общата нормална жизнена дейност – дишане, сучене, гълтане;
  • Защитна група, специфични, които помагат на бебето да се защити от външни въздействия – ярка светлина, студ, топлина и други дразнители;
  • Временна група, към която се отнасят, например, любимият на някои родители рефлекс на задържане на дишането – ако на лицето на бебето попадне вода, дихателните движения се преустановяват. С помощта на този рефлекс, който бързо се губи, детето може да се научи да си потапя главата във водата и да плува. Не е необходим за плуване, а за да може успешно да се придвижва по родилните пътища.

За различните рефлекси отговарят различни отдели на мозъка. Двигателните се регулират от мозъчния ствол, а гръбначните от гръбначния мозък.

Ако рефлексът не се проявява в нормален диапазон е необходима диагностика за определяне дали се развиват правилно съответните отдели на главния мозък.

Повечето такива рефлекси родителите могат да проверят сами, което не отменя необходимостта от задължителни прегледи при педиатър и невролог.

Орални рефлекси – какво помага на детето да се движи

Оралните рефлекси са добре познати на повечето родители. Благодарение на тях децата още от раждането могат да сучат.

Тези вродени умения помагат на мъниците да търсят източник на храна и след това сами да си набавят мляко.

Нарушенията на тези рефлекси сигнализират за парези на мускулите на лицето или за нарушения при функционирането на централната нервна система.

Откриват се веднага след раждането, затова и веднага може да се провери дали тези рефлекси съществуват.

Сукателен рефлекс

Всъщност този рефлекс е основа на храненето на детето. Ако сложим пръст в устата на бебе, биберон или на зърното на гърдата, то мъникът веднага ще започне да извършва ритмични сукателни движения, ще опита да си набави кърма.

При средностатистическа норма сукателният рефлекс изчезва за около 3-4 години, което се смята за обяснение на някои културни традиции – да се кърми детето, докато рефлексът не се загуби.

Антрополози, наблюдавали много деца, от различни племена, стигат до извода, че потребността от сучене изчезва на възраст от 2,5 до 7 години, и всичко може да се смята за норма.

При неудовлетворен сукателен рефлекс при децата възниква потребност от заместител – биберон, пръст, части от дрехи, моливи, химикали. Няма отношение към пушенето в зряла възраст.

Рефлекс на Кусмаул

Рефлекс също свързан с кърменето и храненето – ако погалим ъгълчето на устата на мъника, главата му ще се завърти в тази посока, устата му се отваря. Особено добре този рефлекс се проявява, когато детето трябва да се храни.

Необходимо ли е родителите да проверят рефлексите на детето

Правилно е тези рефлекси да се проверяват от лекар: обръща внимание не само на тяхната поява, но и определя нивото на дразнене, необходимо, за да се активират, оценява всички нюанси. Но родителите също трябва да знаят това.

Добре е родителите да обърнат внимание на реакциите на детето извън тревожната обстановка в лекарския кабинет и да се обясни с подробности на лекаря.

Значителна част от рефлексите изчезват, когато детето стане на 5 месеца, а планов преглед при невролог за малките деца е предвиден на 3 и 6 месеца.

При преглед не се проверяват всички рефлекси, а при забелязани отклонения е добре родителите да информират лекаря.