Аптеката асоциира от повечето хора със заболявания и лекарства. Но там се продават и неща, които са подходящи дори за абсолютно здрави хора.

От тази статия ще разберете как да ги използвате в грижа за себе си и в бита кислородна вода, катранен сапун и още 8 полезни средства.

1. Катранен сапун

Този сапун се състои от 10% боров катран, който притежава противовъзпалителни и антисептични свойства, а също подобрява кръвообращението и способства за регенерацията на кожата.

Катраненият сапун се използва за борба с акнето. Ако за миене на лицето може да бъде твърде агресивен, може да бъде твърде агресивен – изсушава кожата, то с пъпките по гърба и раменете се справя превъзходно.

Също с катранен сапун може да се мие главата.

Помага за справянето с пърхота и косопада и намалява секрецията на мастните жлези на главата – косата по-дълго остава свежа и не се омазнява.

Единственият недостатък, който би могъл да стане критичен, е острият и изключително разяждаща миризма.

2. Кислородна вода

Водороден пероксид – това е безцветна с метален вкус. Най-често кислородната вода, притежаващ антисептичен ефект, използва се за обезаразяване рана.

Но благодарение на силни окислителни свойства, поради което добре се справя и с битовите проблеми, например очистване и избелване на повърхностите.

Така, в 3-ов разтвор на кислородна вода може да се дезинфекцира четката за зъби, гъби за миене на съдове или дъска за рязане.

А ако се смесят кислородна вода с обикновена вода в съотношение 1:1 и се сложат пулвелизатор, може да се почисти тоалетната и да се унищожават, като убиват всички бактерии.

Също кислородната вода се справя с плесента и мухъла по стената. Смесете го с вода в съотношение 2 към 1.

Използва се кислородна вода и като дезодориращи средство. Ако силно ви се изпотяват, намажете ги с кислородна вода.

3. Етерично масло

Това е ароматно летливо вещество, извлечени от цветя, семена, корени, листа, плодове, кората или смолата на растенията.

Всички те притежават уникални фармаколични свойства – етеричното масло от градински чай помагат за справянето с настинка, риганът изчиства кожата, а грейпфрутът укрепва имунитета.

4. Козметична глина

За да се оздрави кожата, не е задължително посещаването на СПА-салон. Понякога е достатъчно да се направи обикновена домашна маска от козметична глина.

В аптеките има голям асортимент от този продукт, глината се различава по цвят, състав и свойства.

Бялата повишава еластичността на кожата, добре почиства лицето. Светлосинята глина е обогатена със сребърни йони, има силно антисептично действие, помага за борбата с пъпките и прочие дерматологични неприятности.

Червената благотворно влияе на снабдяването с кръв, повишава тонуса и еластичността на кожата, сивата – добре овлажнява препоръчва се на жени на възраст.

Също при избор на конкретно следва да се отчита типа на кожата. От това се определя и се препоръчва честотата на използването на козметични маски от глина.

5. Хлорхексидин

Добре е в чантата ви да има кожен антисептик. Ние се хващаме за дръжките в транспорта, броим пари в магазина, здрависваме се с хората, а за миене на ръцете често няма възможност.

На помощ в такива случаи идва джобно почистващо средство под формата на спрей или гел.

Хлорхексидин глюконат се отпуска в няколко форми – разтвори, гелове, свещи, таблетки и аерозол.