Талк на прах, известен като детска пудра или пудра за тялото, е широко разпространен козметичен продукт и средство за лична хигиена.

Добре поглъща влагата, спомага за намаляване на триенето и предпазва кожата. Но новите изследвания свидетелстват за неблагоприятното въздействие на талка върху човешкия организъм.

Колко вредно е използването на талк за деца и възрастни? Съществува ли алтернатива на това средство?

Защо талкът може да е опасен

Инертна съставка

Талк на прах представлява прахообразна форма от най-мекия материал на земята. Талкът бива наричан инертна съставка, тъй като не предизвиква химични реакции при попадане в тялото или при използване на кожата.

Хората отдавна са използвали неговата естествена гладкост, безопасност и адсорбция.

В ежедневието талкът се среща по-често, отколкото си мислите. Има го в храните, които ядем, сред които дъвки, ориз и зехтин. А също талкът влиза в състава на много храни, които използваме всеки ден – козметика, сапун и антиперспиранти.

Къде се още се „крие” талкът? Обикновено в продуктите, които ежедневно се използват от много хора:

  • Средства за душ и за вана;
  • Лосиони;
  • Хигиенни продукти за жени;
  • Дъвки и дезодоранти.

Преди покупка на всеки от тези продукти внимателно четете етикетите. Ако откриете „талк” или „козметичен талк” в състава и решите да използвате продукти, съдържащи подобна съставка, то това е ваш избор.

Препоръчително е да се избират продукти, чиито производители документално потвърждават, че техните средства не съдържат талк. Особено ако използвате средство или лосион за областта на таза.

Талкът може и да изглежда безопасен, но учените предупреждават за потенциалните рискове от неговото използване още от 60-те години.

И все пак, талкът на прах на минерална основа продължава да се използва в детските пудри и в много козметични средства.

На практика, талкът все още остава популярна практика за предотвратяване на подсичане при бебета и средство при кожни проблеми и за отстраняване на миризми при възрастни.

Трябва ли да изхвърлим талка и да спрем да го използваме

Около талка се вдигна много шум. По-точно, не около талка, а относно неговото използване и козметичните средства заедно с азбеста.

Най-често за профилактика на подсичане или за отстраняване на неприятни миризми се използва детска пудра. Но учените твърдят, че неговата употреба причинява вреда на организма и може да доведе до развитие на множество заболявания. Така ли е това?

Учените до сега водят спорове за ползата и вредата от талка, но повечето от тях, все пак не препоръчват използване на талк.

Ето 5 причини, поради които НЕ трябва да се използва талк:

1.Рак на яйчниците

По данни на Американската асоциация по онкология, в много изследвания с участници жени се изучава връзката на талка с възникването на рак на яйчниците.

Когато жените нанасят детска пудра или някакъв продукт, съдържащ талк, в областта на гениталиите, частиците прах могат да минат през влагалището, в матката и в маточните тръби, а също и в яйчниците.

Семействата на жените, починали от рак на яйчниците, предявяват искове за компаниите от производителите. И това, което е най-удивителното – успяват да спечелят заведените дела.

2.Рак на белите дробове

В изследвания, публикувани в Американското списание „Епидемиология”, се оценявал риска от развитие на рак на белите дробове и на респираторни заболявания сред работещите, които се подлагат на въздействието на азбест без талк.

Нивата на смъртност били по-високи, ако работникът се подлагал на въздействието на талк на работното си място.

Вдишването на много малки частици, които съставлява талкът на прах, може да доведе до раздразнение на белите дробове и на дихателната недостатъчност.

Непръснатото използване или въздействие на талка неблагоприятно влияе на бебета, деца, тийнейджъри и възрастни.

Дори не съдържащият азбест талк на прах може да предизвика раздразнение и възпаление на дихателната система при попадане вътре или при вдишване.

3.Заболявания на белите дробове

Белодробната талкоза е рядко заболяване, което може да се предизвика от вдишване на талк, в резултат на професионалната дейност или в бита. Разстройството се състои във възпаление, хронична кашлица и затруднено дишане.

4.Проблеми с дихателната система при бебета

Кога бебетата вдишат малки частици от пудрата, това може да доведе до изсъхване на лигавиците и може да влоши дихателните способности.

Ако по време на смяна на памперсите се вдишва голямо количество прах, това може да доведе до сериозно увреждане на белите дробове.

5.Грануломатоза

Болестта възниква от инфекции и възпаление, предизвикано от присъствие на чуждо вещество, каквото може да бъде талкът, в органите и тъканите.

Детската пудра, състояща се основно от талк, е неразтворима и при попадане в рана може да предизвика образуване на възпалителни възли и да стане причина за грануломатоза.