Не става въпрос да си задаваме стереотипни въпроси от рода на колко често сме тъжни, дали сме плакали днес или дали обичаме живота. Тези въпроси са едновременно и по-сложни, и по-прости, но с тяхна помощ ще разберем точно в какво състояние се намираме сега.

За да си открием сами депресия, са необходими не повече от десет минути. Откриваме съответния онлайн тест, отговаряме на въпросите и готово. Имаме отговор, и диагноза.

Как да разпознаем, че психическото ни здраве се влошаване 

Какво може да е по-лесно

Такива тестове и списъци с критерии наистина могат да са полезни, помагат ни да осъзнаем, че нещо не е наред, и да се замислим за промени или за търсене на помощ.

Реалността обаче е малко по-сложна, защото самите ние хората сме малко по-сложно устроени. Това е, защото всеки случай е уникален и психическото здраве, е нещо непостоянно. За това и психолозите още дълги години ще имат работа.

И все пак има метод, който да заимстваме от специалистите, за да разберем дали наистина нашето състояние се е влошило. Според клиничния психолог Карен Ниммо, те го използват, за да стигнат до същността на случващото се с пациента.

За да разберем каква е неговата уязвимост, къде да търсим този ресурс, и да подберем подходящ план за терапия.

Методът се състои в 5 въпроса, на които сами трябва да отговорим на себе си. Така ще можем да оценим своето състояние и да разберем с какъв въпрос да се обърнем към психолог.

1.По-ниска активност през уикендите

Поведението ни през уикендите е много показателно за това, което правим през делничните дни. Колкото и да са динамични делничните дни всеки от нас има установен график и задължения, затова много хора с едни или други разстройства на психичното здраве успяват да се мобилизират от понеделник до петък, защото са принудени да работят.

Въпросът в такъв случай – правите ли през почивните дни същото, което и преди? Носи ли ви същото удоволствие? Успявате ли да разпуснете и да си починете? Не прекарвате ли в хоризонтално положение твърде много време от преди?

И още нещо. Ако осъзнавате, че ви е все едно как изглеждате, дори и да се срещате с приятели през почивните дни, трябва да обърнете внимание, тази промяна е доста красноречива.

2.Прибягване към тактика на избягване

Възможно е да сте забелязали, че все по-често казвате НЕ на хора, с които преди сте обичали да се срещате, започнали сте да отказвате покани и предложения. Възможно е като цяло да се затваряте за света.

Съществува вероятност да ви се е появило усещане, че сякаш твърде много се вторачвате само в една сфера на живота си. Всичко това са тревожни сигнали, на които следва да се обърне внимание.

3.Получавам ли изобщо удоволствие

Успявате ли да се засмеете? Истински, не на сила, макар и понякога и изобщо да се радвате на нещо. Запитайте се кога за последен път наистина сте се веселили? Ако не е било отдавна, то като цяло всичко е наред. Ако ви е трудно да си припомните този момент, то по-добре да се замислите.

4.Не работи ли това, което е помагало по-рано

Не е ли било такова, че вие да сте опитвали обичайните тактики на отдих, отпускане и повдигане на настроението  и разбиране, че те не работят? Признак, който трябва да привлече максимум внимание – това, че вие не се чувствате изпълнени със сили след продължителен отпуск.

5.Не е ли настъпила промяна на личността

Липсват усещания, че от предишните нищо не е останало? Престанали сте да бъдете интересен събеседник, загубили сте искрата, увереността в себе си, креативността? Опитайте да поговорите с близките, на които се доверявате – възможно е те да са забелязали промяната във вас, например, че сте станали по-мълчаливи от преди или, обратното, по-раздразнителни.

Какво е решението нататък

Ако след отговора на въпросите картината не се изрисува такова радостна, не трябва да изпадаме в паника – в това, че състоянието ви може да се е влошило няма нищо страшно.

Възможно е така да се проявяват симптоми на продължителна инфекция. Във всеки случай това е повод да се потърси професионална помощ.