Менингитът е опасна болест, но в повечето случаи напълно излечима. Ако разбира се, се започне лечението на детето навреме.

При стремителна форма забавянето, дори с няколко часа може да предизвика изключително неблагоприятни последствия.

За да не се изпусне момента, е добре да се знае от родителите кои 5 симптома не просто трябва да изострят вниманието на родителите, а да станат повод незабавно да се извика спешна помощ.

Шапката ли е важна - защо се стига до менингит при децата

Основната заблуда за менингита също е опасна – много хора смятат и това им е предадено от родителите, че от тази болест се разболяват само тези, които при студено време не носят шапка. Това, разбира се, които нямат такъв избор, и в такъв случай опасността от менингит следва да е най-голяма само през зимните месеци.

Всъщност, ако ходи без шапка, то детето може лесно да прихване вирус, или да направи бактериална простуда. Може главата да изстине до такава степен, че да се засегнат нервни окончания, това също е неприятно, но не е толкова страшно като менингита.

От друга страна, преохлаждането способства за намаляване на защитните сили, така че в организма могат да се активират, или да попаднат в него отвън, различни инфекциозни агенти. Така че самите ние и детето трябва да се обличаме в зависимост от времето.

Що се отнася до менингит, то винаги се предизвиква от бактерии или вируси. Виновник за заболяването могат да станат някои бактерии, гъбички и дори паразити, но не и студът.

Неинфекциозен менингит също се среща, но много рядко и не е заради необичайното зимно време.

Заради бактериите или вирусите провокатори започва възпаление на обвивките на мозъка, най-често на главния, но може да бъде засегнат и гръбначния. Най-честият възбудител на менингит е със сходно име – менингокок. Виновник за почти 90% от случаите на заболяването в гнойна форма. На второ място са други бактерии, а впоследствие и вируси, провокиращи серозен менингит.

Менингококите се срещат на практика ежедневно – от менингококова инфекция може да се преболедува и неусетно, с леки проявления – хрема и болно гърло, или човек просто може да е безсимптомен носител на бактерии.

На един болен от менингит се падат около 20 000 носители, и тази бактерия се разпространява изключително лесно.

Кой най-често боледува от менингит? Заболяването може да се развива във всяка възраст, но в групата с най-висок риск са деца до 5 години. Те боледуват 20 пъти по-често от възрастните, а най-опасната категория са най-малките – до 8-месечна възраст. При тях най-често инфекцията е мълниеносна и не могат да кажат какво им е.

Не е нужно да се боим от менингит, среща се рядко – около 1 случай на 10 000 души годишно. Леталността и рискът от инвалидност обаче при тази болест са изключително високи.

Смъртоносен изход при неблагоприятно протичане може да настъпи в продължение на 24 часа от началото на болестта, затова е толкова важно да се знаят основните симптоми на менингит, най-малкото, най-характерните – те помагат да се заподозре или изключи възпалителен процес в тъканите на мозъка.

Характерни симптоми на менингит при деца – как да се разпознае болестта

Повечето от формите на менингит с изключение на менингококовия е усложнение на други заболявания, тоест детето може да боледува от отит, ангина, остра вирусна инфекция, пиелонефрит или дори от обикновена простуда, а на фона на болестта започва и възпаление на мозъчните обвивки. Какво подсказва, че състоянието е станало по-сериозно, отколкото по-рано?

  1. Промяна в поведението – в началото рязко се увеличават капризите, нивото на раздразнителност, обща вялост и сънливост. Детето постоянно иска да си легне, изглежда уморено. Понякога детето трудно се буди, а след събуждане иска отново да заспи. Това е сигнал, на който родителите да обърнат внимание.
  2. Внезапно се повишава температурата – задържа се над 40 градуса, и препаратите за сваляне на температурата не помагат;
  3. Силно главоболие – говорещото дете започва да се оплаква от това, или показва с жестове. Тази болка буквално сковава главата, обхваща я изцяло и задължително се отразява на поведението. В допълнение у детето започва повръщане, страх от светлина – крие се под одеялото, в ъгъла, по-далеч от източник на светлина.
  4. Скованост на мускулите – децата заемат характерни за менингит пози, но по-важното е да се обръща внимание на шията. Ригидността на мускулите на шията при менингит затрудняват навежданията и въртенето на главата в различни посоки.
  5. Най-опасен и ярък симптом, при който е необходимо незабавно, в същата секунда да се извика спешна помощ или да се заведе детето в болница, това е хеморагичен обрив, който в 99% от случаите сигнализира за менингит.

Само един от гореописаните симптоми – това е под по спешност да се потърси медицинска помощ.