Средно човек се събужда 25 000 пъти. Използвайте тези възможности правилно. Всяка сутрин отваряме нова страница. Това е възможност да променим един свой ден към по-добро.

Ако желаете да постигнете целите си, си задайте въпрос – какво правите след събуждане и как се чувствате?

Как да се събуждаме продуктивно всяка сутрин

1.Не изхвърляйте будилника или смартфона, който ви събужда

Свикнали сме да ненавиждаме звуците на будилника или на смартфона с вграден будилник, затова натискаме бутона – отлагане или го оставяме на пауза. Така ни е добре, все още не ни се иска да излизаме от леглото. Макар и от тези 10 допълнителни минути сън започваме да се чувстваме по-зле.

Еволюцията е бавен процес, и човечеството като вид все още не се е научило да се събужда от изкуствено създаден шум. Затова просто го игнорираме.

Когато се събуждаме организмът започва да образува допамин – химическо вещество, което потиска сънливостта. Неговото действие е сравнимо с изпита чаша кафе или с енергийна напитка.

Когато спим се образува серотонин – хормон на удоволствието. След спирането на будилника едновременно започват да се образуват два хормона с противоположно действие. Заради това натоварване се събуждаме дезориентирани и някак флегматични, със забавени реакции.

2.Да сменим наградата

За да се мотивираме за определено действие, например, да се събудим рано и да си вземем душ, използваме награда. Но, както твърди, авторът на книгата „Силата на навика” Чарлз Дахиг, една награда не е достатъчна, за да се закрепи един навик.

Необходимо е да се определи сигнала, който води до нежелано поведение, и да го заменим. Например, вместо да натискаме бутона за отлагане на будилника и отново да заспиваме, можем да се възнаградим с чаша ароматно кафе.

Сигнал за това действие може да е аромат на кафе в стаята. Ако живеете с някого, го помолете да си прави кафе всяка сутрин, веднага след като се събуди.

3.Следвайте подходяща стратегия

Средно на възрастен човек са необходими 7-9 часа сън, но някои се наспиват за 6 часа, а други за 10. За ободряване на един човек му е необходим душ, а на друг не му е достатъчно да пие чаша кафе.

Определете, към кои категория се отнасяте, и ще ви бъде по-лесно да съставите собствена стратегия и да разберете, какви съвети е добре да следвате.

Всички хора могат да бъдат разделени на 4 групи в зависимост от това как ги мотивира наградата:

  • Привърженици на ред и порядки – винаги следват правилата – както външни /определени от началството/, така и вътрешни, които те си измислят сами.
  • Обвързани от обещания – добре работят само под натиск на авторитет и когато чувстват, че са длъжни пред другите хора.
  • Търсят здрав разум във всичко – за всяко нещо е необходима вътрешна мотивация, някакъв смисъл за себе си, ако те го намерят, си вършат работата.
  • Инати – изпитват желание да направят обратно на това, което е предвидено.

4.Свеждане до минимум вземането на решения

Всички ние се уморяваме от вземането на решения. Този процес отнема силите ни, затова впоследствие става по-трудно да се направи избор.

За да сме по-продуктивни сутрин, е добре да помислим какви решения можем всеки ден да вземаме автоматично. Ето няколко прости действия, които помагат – да изберем с какво да се облечем за работа преди лягане, да станем по-рано, за да избегнем задръствания.

5.Да свършим едно важно нещо

Психологът Кевин Круз, който изучава навиците на милионери, олимпийски шампиони и предприемачи установява, че нито един от тях не споменава за списък със задачи.

Воденето на списък има няколко недостатъка:

  • Не отчита времето – когато човек вижда пред себе си дълъг списък със задачи, пристъпва към тези, които отнемат най-малко време. Затова изискващите последователно, продължително изпълнение задачи така и остават незавършени.
  • Не се прави разлика между спешни и важни задачи – отново при поддаване на импулса, се хвърляме да правим спешното и оставяме важното.
  • Увеличава се нивото на стреса – списъкът със задачи предизвиква ефект на Зейгарник – завладяват ни маниакални мисли заради останалите недовършени задачи, заради което трудно заспиваме вечер.

Вместо списък със задачи, изберете едно важно нещо, което да свършите днес. След неговото изпълнение ще почувствате удовлетворение и с лекота ще се заемете и ще се справите с не толкова важните задачи.