Как да направим трапезата сред природата максимално здравословна?
Правило №1 – дръжте продуктите на хладно
Хранителната токсикоинфекция е най-разпространеният вид хранително отравяне.
Причината не е в самите бактерии, а в продуктите от тяхната жизнена дейност, които отделят в храната.
За да се създадат благоприятни условия за тяхното съществуване, е достатъчна и стайна температура.
Повечето месни ястия, оставени на масата, след 4-6 часа стават опасни за консумация.
В жегата това времетраене намалява наполовина.
Тоест банално 2-часово задръстване може да провали набелязаното мероприятие.
Затова хладилната чанта трябва да ви е под ръка.
Правило №2 – не нонесете готова храна
Майонеза, сметана, сосове са идеална среда за размножаване на микроби.
Затова салати и сандвичи трябва да се правят на място.
Наденици, салами, кренвирши се развалят бързо, затова още преди тръгване, е добре да се запекат.
Обикновените найлонови пакети трябва да се заменят с алуминиево фолио, в него продуктите няма да се развалят и ще докачат сетния си час.
А тортите и сладкишите с крем, ако не са с десетки консерванти, оставете за вкъщи.
Жегата ще се развалят доста по-бързо от колбасите.
Правило №3 – пазете се от салмонели и паразити
Салмонелата от една от най-честите причинители на хранителни инфекции.
Най-често бактериите живеят в месото.
Достатъчно устойчиви са на температурни въздействия, затова е препоръчително пилешкото да се пече не по-малко от 20 минути.
Зеленчуците е по-добре да се мият под течаща вода у дома, а сред природата с преварена вода.
Освен салмонели в речната вода се срещат още и ред възбудители на инфекциозни заболявания.
Затова е неизвестно кое е по-лошо, да ядем немити плодове и зеленчуци или да ги измием в близкия водоем.
Във всеки случай нито едното, нито другото не трябва да се прави.
Любителите на риболова също трябва да бъдат нащрек.
Прясно уловената риба както и месото, трябва добре да се изпече, за да бъдат унищожени всички ларви и паразити.
Големите паразити не са опасни, тъй като се изчистват и изхвърлят, и рибата се приготвя.
Опасност представляват ларвите, които са невидими с просто око.
Правило №4 – мариноване
Най-популярната марина сред феновете на здравословния начин на живот се прави на основата на кисело мляко.
Най-подходящо е за пилешко месо.
Но при чувствителен стомах съчетанието на месо и млечнокисели храни може да предизвика киселини и подуване на корема.
Дори и да няма проблем с храносмилането на млечното месо, то не трябва да се съчетава с вино.
При подобен тандем храната дълго ще ферментира в стомаха, което гарантира изобилие от чревни газове.
При заболявания на стомашно-чревния тракт трябва да се внимава с маринатите от соев сос, който, както и оцетът, повишава нивата на киселинност.
За най-здравословни се смятат маринатите със сок от нар – за агнешкото, бяло вино, за всички видове меса, и лимонов сок – подходящ за всякакъв вид месо, освен пилешкото.
Правило №5 – пиене с мярка
СЗО дори ограничи рамките на идеалното.
Според експерти на организацията, стандартната доза трябва да е 12.67 мл етанол.
Това е чаша бира 330 мл, 150 мл сухо вино или питие твърд алкохол – СЗО установява като оптимално това количество, а нагоре вече е прекаляване.
Ако смятате да не се придържате към международните препоръки, то поне вземете мерки следващото утро след пикника да бъде максимално добро.
Например, изпийте преди празненството активен въглен, който помага за по-бързо разграждане на алкохола.