Колкото по-рано се заемем с това, толкова повече са шансовете за старост в добро здраве.

Старост в добро здраве - как да си осигурим още от младостта

1.Сърдечно-съдови заболявания

Това са исхемична болест на сърцето – стенокардия и инфаркт на миокарда, инсулт, високо кръвно, аритмии и други. Основната причина за настъпване на смърт по света.

Експертите на СЗО смятат, че повечето такива заболявания могат да се предотвратят не толкова трудно, с правилно хранене или със спорт:

Спиране на цигарите – преустановяването на тютюнопушенето, дори и след многогодишен стаж понижава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Повече движение – необходима е ежедневна умерена физическа активност – от 30 до 60 минути.

Здравословна храна и контрол на теглото – като ориентир използвайте средиземноморска диета, в която се съдържат много зеленчуци, плодове, риба и малко месо, както и бързи въглехидрати.

Наспивайте се добре – при тези, които не се спят достатъчно по-често вдигат кръвно, качват килограми и рискът от инсулт се повишава.

Правилна борба със стреса – алкохол и тютюнопушене само влошават състоянието, а спортът или медитацията помагат за успокояване и подобряване на здравето на сърцето.

Редовни медицински прегледи – от 18-годишна възраст поне веднъж на 2 години следва да се проверява кръвното, а след 39-годишна възраст всяка година. След 20-годишна възраст на всеки 4-6 години следва да се правят изследвания за холестерол.

2.Старческа деменция

Това е тежка болест, която води до нарушение на паметта, мисленето и комуникативните способности. По данни на Световната здравна организация, 5-8% от хората над 60 години страдат от различни форми на старческо слабоумие или от деменция.

Това са около 50 млн. души по цял свят, като според прогнози на СЗО, към 2030 г. техният брой ще се увеличи до 82 млн. души.

Ето какво може да се направи за профилактика на деменция в млада възраст:

 • Спортувайте и яжте здравословна храна;
 • Не пийте много алкохол – съществуват ограничени данни, че умерената употреба на алкохол понижава риска от деменция, но са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди това. Още повече, че съществува и такава болест алкохолна деменция – за разлика от хипотетичното благотворно влияние на чаша вино върху невроните, негативното въздействие на алкохола е отдавна доказано.
 • Поддържайте сърцето и кръвоносните съдове в добро състояние. Болестите на сърдечно-съдовата система значително повишават риска от старческо слабоумие.
 • Спрете цигарите;
 • Пазете се от сънна апнея – това е краткотрайно спиране на дишането по време на сън, което се проявява с хъркане.
 • Избягвайте недостиг на витамини и минерали – ниско ниво на витамин D, B6, B12 фолиева киселина могат да увеличат риска от деменция.
 • Разширяване на кръга на общуване – шведски учени са установили, че широките социални връзки помагат за предотвратяване на слабоумие.
 • Пазете главата от удари – дори леките, но повтарящи се травми повишават риска от болест на Алцхаймер, най-честата форма на деменция.

3.Захарен диабет

У нас от диабет страдат няколко стотин хиляди души. При това заболяване, както е известно организмът усвоява глюкоза неправилно. Пълното излекуване към момента е невъзможно, като може да се контролира постоянно нивото на кръвната захар.

Тази болест с течение на времето може да предизвика тежки заболявания от страна на мозъка, сърцето, бъбреците и очите.

Профилактиката на захарния диабет е същата, както при сърдечно-съдови заболявания:

 • Поддържане на оптимални килограми;
 • Избягване на заседнал начин на живот – старайте се да ставате на всеки 30 минути и да се движите поне по няколко минути.
 • Яжте здравословна храна – избирайте храни с ниско съдържание на мазнини, калории и високо съдържание на фибри. Фокусирайте се върху плодове, зеленчуци и зърнени храни.

4.Пародонтоза

Това е хронично инфекциозно възпаление на венците, което разрушава меките тъкани и може да доведе до загуба на зъби.

По данни на Европейската асоциация по пародонтология тази болест се среща при почти 40% от хората, и е основна причина за загуба на зъби. Много лесно обаче можем да се предпазим от нея:

 • Минимум по 2 пъти миене на зъбите всеки ден, като продължителността на миенето е не по-малко от 2 минути.
 • Поне веднъж дневно почиствайте промеждутъците между зъбите с помощта на конец за зъби.
 • 1-2 пъти в годината посещавайте зъболекар и провеждайте професионално почистване на зъбите.

5.Остеопороза

По данни на американски лекари, от този проблем страда всяка втора жена и всеки четвърти мъж над 50 години.

Остеопороза възниква, когато се разрушават повече костни клетки, отколкото нови се образуват. Заради това костите стават слаби и крехки – до толкова, че дори съвсем леко падане или дори леко натоварване като навеждане или кашлица, предизвикват фрактури.

Ето как може да бъде намален рискът от тази болест:

 • Поддържане на нормално тегло на тялото – и недостатъчното, и наднорменото тегло повишават риска от остеопороза и фрактури.
 • Достатъчно калций – необходим е за изграждането на костна тъкан. Съдържа се в млечните продукти, зеленолистните зеленчуци, рибата и в обогатените с калций храни.
 • Следете за нивото на витамин D – ако избягвате да излизате навън през лятото, както и през зимата или постоянно използвате слънцезащитни кремове, то концентрацията му в кръвта може да се понижи. В този случай е препоръчителен приемът на добавки с витамин D.
 • Повече движение – физическите упражнения укрепват костите и забавят загубата на костна маса. За тази цел обаче не са подходящи плуването, карането на велосипед и упражненията на тренажори.

6.Рак

По данни на СЗО, ракът е виновен за 16% от всички смъртни случаи по света. Благодарение на мащабни наблюдения учените са успели да установят фактори, които повишават или обратно, понижават риска от тази болест, ето какво препоръчват:

 • Спиране на цигарите и на тютюна във всякакви форми, дори и никотиновите дъвки могат да провокират рак на устната кухина;
 • Спазване на средиземноморска диета – повече зеленчуци и по-малко месо;
 • Защита на кожата от слънцето – това ще ни предпази от опасни меланоми;
 • Ваксини срещу канцерогенни инфекции – хепатит Б и човешки папилома вирус;
 • Редовни профилактични прегледи – това ще позволи своевременното откриване на опасни изменения.