С лекарствените терапия не всичко е толкова просто, както може би изглежда на пръв поглед. Понякога таблетката не лекува, а не напротив вреди на болния. Лекарските грешки при изписването на препарати не вече рядкост в наше време.

Статистиката и човешкият фактор

Според официалните данни само в САЩ всяка година на болничното легло попадат 2 милиона души, заради прием на лекарства.

И с тези, които са се отказали от хоспитализация, бройката нараства още повече. Според медицинските наблюдения, ежегодно лекарствените препарати в САЩ отнемат живота на повече от 100 хиляди души.

Това е четвърто място по честота на смъртните случаи след сърдечно-съдовите заболявания, злокачествените тумори и инсултите.

За съжаление, в България такава статистика не води никой, но здравните експерти твърдят, че ситуацията у нас не е по-добра, а дори е и е по-лоша от тази в САЩ.

Лекарски грешки при назначаване на лекарства възникват още на амбулаторния етап, когато на пациента се оказва първична медицинска помощ. Най-често лекарите допускат следните грешки:

1. Назначават препарати без преглед на болния по молба на негови роднини и близки;
2. Изписват медикамент без провеждане на адекватна диагностика, включваща амбулаторни и инструментални изследвания.
3. Назначават лекарство без анализ на показания и противопоказания, а също и без доказана ефективност на препарата.
4. Препарати се изписват, без да се отчита възрастта на пациента и теглото му.
5. Назначават лекарство, без да информират пациента за възможните странични ефекти и неблагоприятни симптоми, при наличието на които следва да прекрати приемът на препарата и да се обърне отново към лекар;
6. Изписват лекарствения препарат без отчитане на неговото взаимодействие с други лекарствени средства, които приема пациента.

А какви грешки най-често допускат пациентите при прием на лекарства, тъй като в повечето случаи не биват и уведомявани от лекаря си как да ги приемат и с какво да хранят, докато ги приемат?

1. Неправилно хранене;
2. Разделяне на лекарството на части;
3. Използване на чай, кафе, сок за приемане на лекарството;
4. Употреба на препарати с изтекъл срок на годност от домашната аптечка;
5. Неправилна кратност на приема;

Специфичен случай - алергията към лекарства

Задължително трябва да се обръща внимание.

Обикновено вероятността от поява на алергична реакция към препарата не зависи от продължителността на приема на лекарството или от дозата на препарата.

Дори микроскопична доза от препарат, който е алерген за човека, може да стане причина за силна алергична реакция.

В САЩ и Европа преди назначаването на препарати вече се утвърди като практика назначаването на серия от алергологически проби за установяване на чувствителността на организма към препарата.

За съжаление, у нас този подход при назначаването на медикаменти се практикува много рядко.

Политерапията като една от причините за смъртност от прием на препарати

Един от проблемите на съвременната медицина е едновременното лечение на няколко заболявания, от които пациента страда.

В такива случаи е достатъчно трудно да се разбере кой препарат точно е предизвикал усложнения и кои медикаменти не се съчетават добре помежду си, предизвиквайки неблагоприятни последствия.

Често, когато назначават много лекарства, лекарите правят много груби грешки, за което пациентите в най-добрия случай си плащат най-малкото с пълното отсъствие на терапевтичен ефект.

За да се избегне объркването с назначаването на лекарства, е необходимо въвеждането на съвършени единични протоколи за лечение на заболявания.