Ако по някакви причини не сте готови да се откажете от вредния навик, можете да опитате да понижите вредата от цигарите с помощта на правилен хранителен режим.

1. Неутрализирайте вредата

Правилното хранене попълва загубата на белтъци, витамини и минерални соли, разказват лекари диетолози. Вашата цел е да понижите с помощта на диета вредата от цигарения дим и да усилите защитните сили на организма.

Препоръчва се избор на хранителни продукти, които лесно се усвояват – мляко, риба, яйца и месо от немазните сортове. Както и при всеки хранителен режим, менюто през деня трябва да бъде разнообразно и балансирано.

Според специалист по ендокринология в менюто, разбира се, не трябва да присъстват храни, които съдържат допълнителни канцерогени и транс-мазнини.

Същевременно трябва да присъстват варени, запечени и задушени ястия от немазна риба, пилешко без кожата и и постно месо. Задължително яжте извара и други млечно-кисели продукти, подобряващи храносмилането, препоръчва специалистът.

2. Не гладувайте

Не се препоръчва на пушачите да стигат до крайности и да гладуват. Някакви строги разтоварващи дни могат дори да навредят.

Възможно е така да си докарат спазъм на кръвоносните съдове, който така или иначе възниква при тютюнопушене, освен интоксикацията от никотина се проявява по време на разтоварване много по-силно при разтоварване.

3. Закуската отпред

Заклетите пушачи следва задължително да спазват хранителен режим, убедени са лекари. Не пропускайте основните хранения – закуска, обед и вечер – и междинните хранения.

Задължително закусвайте, и едва след това изпушвайте първата цигара. Не пушете на гладно – това може да доведе до сериозни заболявания.

Също не се препоръчва пушене по време на хранене. Ако някак желаете да понижите вредата от любимия на много пушачи сутрешен ритуал, състоящ се в цигара и чаша кафе, е по-добре да не пушите по време на хранене.

4. Повече витамини

Диетолози съветват пушачите да включат в менюто си повече храни богати на витамини особено от група В, А и С. Между впрочем се препоръчва и прием на мултивитамини, включително и на такива способстващи неутрализацията на токсичните вещества като никотина.

Включете в менюто повече храни, богати на калциеви соли, фосфор, мед и цинк – каши и бобови, кореноплодни, пресни зеленчуци.

Витамините и минералите помагат за укрепването на имунитета. Полезни ще бъдат, например шипкови отвари и пшенични трици, и разбира се пресните плодове.

Освен това са важни и пълнозърнестите и хлябът като храни със съдържание на голямо количество витамини от група В.

5. Салати и вино

Растителните влакна от плодовете и зеленчуците освен всичко останало способстват и за извеждането от организма на токсичните вещества.

Особено подходящи са цвеклото, морковите, картофът, които могат да се варят, да се правят зеленчукови салати.

От зеленчуците за пушачите са полезни броколите и карфиолът, плодовете и зеленчуците с голямо съдържание на антиоксиданти – витамини А, С и Е. Също се препоръчва в менюто да се включат бял ориз, водорасли, суфле с агар-агар и мармалад с пектин.

6. Чай, вода и билки

Количеството течности, които е необходимо да се изпиват, обикновено се изчисляват като 30-45 мл на килограм телесна маса.

И за водата е най-добре да не забравяме, тъй като способства за очистване на организма. Специалистите препоръчват пиенето на зелен чай. Освен това може да се готвят и полезни отвари от билки.