В мозъка, за разлика от смартфона и компютрите, мястото не свършва никога. Възможностите на паметта са безгранични. Но защо тогава понякога забравяме важни детайли?

Може би защото му липсва качествена и балансирана храна? Или защото течните калории са опасни за неговото здраве.

Кои напитки вредят на умствената дейност

1.Сладки напитки – отслабване на паметта

Пакетирани плодови сокове, газирани напитки, кола кола - изброените напитки могат да бъдат обединени по 2 основни показателя - високо съдържание на захар и съмнителна полза за здравето.

Редовното пиене на такива напитки учените свързват с влошаване на краткотрайната памет и нарушение на функциите на хипокампа – област на мозъка, които спомага за формиране на емоциите и за ориентиране в пространството.

Проблемите с паметта и трудностите с координацията могат да бъдат ранни симптоми на болестта на Алцхаймер.

Тези данни са публикувани през 2017 г. експерти-невролози от Бостънския медицински университет след провеждане на изследване с участие на 4276 доброволци.

2.Бульони и супи – увеличаване на риска от инсулт

Готвачите смятат, че бульоните са пълноценно ястие, диетолозите ги смятат за напитки. Готовите супи и бульони изглеждат като отлична идея за междинно хранене, но дали са добро решение.

Големите количества натриев хлорид може да имат пагубни последствия за здравето на човек, възможно е повишаване на кръвното налягане.

Главна особеност е, че хипертонията е важен маркер за повишен риск от развитие на инсулт, който е с тежки последствия за мозъка.

3.Напитки с кофеин – превъзбуждане и стрес

Едно кафе сутрин е с много полезни свойства, и може би, е най-добрият начин да посрещнем новия ден. Но дозата определя отровата.

Ако прекаляваме с кофеиновите напитки, това е свързано със сериозни рискове за здравето. Кофеинът, съдържащ се в кафето, при прекаляване повишава концентрацията на катехоламини в кръвта.

Това на свой ред води до увеличаване на нивото на кортизол, а също и инсулин.

Кофеинът действа на аденозиновите рецептори, а аденозинът играе важна роля в защита на клетките на мозъка от последствията на преживения стрес.

Кофеинът, когато е във висока концентрация, повишава вероятността от безсъние, раздразнителност и липса на настроение.

4.Питейна вода с алуминий – риск от Алцхаймер

Вероятността от развитие на Алцхаймер е почти 2 пъти по-висока в районите, в които питейната вода е с високо съдържание на алуминий.

За такова се определя количество над 0,1 мг на 1 литър вода. Оттам и заключението – не навсякъде водата е полезна за здравето.

У нас нормата за остатъчен алуминий в питейната вода е до не повече от 0,2 мг на литър, а в повечето градове е под 0,1 мг, което означава че няма опасност от болест на Алцхаймер.

5.Енергийни напитки - опасност от инсулт

Много кофеин и още повече захар. Приблизително по тази формула са произведени енергийните напитки на повечето известни марки. Затова и те ни ободряват много по-добре от кафето.

Национална агенция по безопасност в здравеопазването в САЩ публикува доклад, съгласно който редовното пиене на енергийни напитки може да доведе до повишаване на артериалното налягане, а следователно се увеличава риска от развитие на инсулт.

Изследване, публикувано през 2015 г. показва връзка между пиенето на енергийни напитки и освобождаване на хормони на стреса.

Нивото на норадреналин при участниците се повишавало с почти 75%. Друго изследване, публикувано в списание Военна медицина показва, че войниците, които изпивали по 2 или повече енергийни напитки дневно, по-често били психически неуравновесени, проявявали агресия и се чувствали уморени.

Препоръката е енергийните напитки да се заменят с обикновена вода, зелен чай, отвари от шипки или млечнокисели продукти – айранът е подходящ заместител. Те са полезни за здравето, и помагат за избягване на обезводняване, което се отразява неблагоприятно на мозъка.

6.Алкохолни напитки – по-висок риск от деменция

Последните изследвания показват, че употребата на алкохол, дори в лечебни дози, не е от полза за организма. Дори и да става въпрос за толкова полезна напитка, каквото е червеното вино.

Алкохолът действа като невротоксин. Оказва влияние на предаването на импулсите, губим способност да запомняме и да осмисляме действията си, както и да се ориентираме в пространството.

2 питиета дневно увеличават риска от инсулт със 160%. Дори и при умерена употреба рискът от старческо слабоумие се повишава.