Междинните хранения вече не смятат за вредни за фигурата. Точно обратното – малките порции храна помагат за поддържане на теглото под контрол.

Ако не вярвайте, следвайте правилата и ще се изненадате от резултата.

1. Яжте на всеки 3-4 часа

Храненията в промеждутъците между основните хранения са част от здравословното хранене. Системата „често и по малко“ научава организма да живее в сито състояние.

Няма резки повишавания на нивата на кръвната захар, а това означава, че тялото няма необходимост да се запасява с мазнини. Важно е само да не се дъвче непрекъснато.

Препоръчително е да се използва скалата от 1 до 10, където 1 е остър глад, а 10 е ситост до преяждане.

Междинното хранене трябва да е в промеждутъка между 3 и 4 по тази скала. Някои стигат до тази стойност 3 часа след основното хранене, при други това се случва по-бързо.

2. Не се разсейвайте

През 2009-та година учени от университета Бирнингам доказаха, че всякакви занимания по време на хранене предизвикват преяждане и трупане на килограми.

Когато се разсейваме от вкуса, текстурата и аромата на храната, не получаваме удовлетворение и не усещаме насищане.

3. Почувствайте глад

Глад и апетит са понятия, които често се бъркат. За да не надвишаваме необходимите количества храна, трябва да сме наясно с терминологията.

Гладът – това е физиологична потребност от храна. И за разлика от психологическия глад може да се удовлетвори с всяка храна, дори и парче хляб.

Апетитът това е желание да похапнеш, когато от гледна точка на физиологията си сит. Да допуснем, видели сте нещо вкусно на витрината и веднага сте решили да си го вземете.

Затова при първата мисъл, дали не трябва да хапнете нещо, се вслушайте в своите усещания.

Физиологичният глад настъпва постепенно, докато апетитът възниква внезапно.

Физиологичният глад е търпелив, той може да почака до момента, в който се появи възможност за похапване. А психологическият му събрат изисква незабавно удовлетворяване.

4. Спрете се

Яденето на ябълка, докато се придвижвате от кабинет в кабинет, това не е междинно хранене, а издевателство над организма.

Някои успяват да погълнат съдържанието на чинията за 5 минути, без значение дали става въпрос за междинно хранене, или за основно. И проблемът в не е в недостига на време.

Подобни жертви едва ли ще са от полза за семейството и кариерата.

Почти гарантираните здравословни проблеми ще предизвикат понижаване на способността ви за концентрация и оттам на ефективността ви в работата.

А и ще научите децата си на лоши хранителни навици и на практика те ще наследят вашите проблеми.

5. Преодолейте трудностите още в началото

За междинните хранения трябва да се погрижим предварително. На мързеливите по природа не ни се иска да режем предварително салати или да чистим зеленчуци. Затова ни е по-лесно да похапнем бургер или сникърс.

Предварително пригответе, например, зелен фасул или броколи, почистете и нарежете морков и си вземете едно кисело мляко. Погрижете се в шкафа на бюрото в работата да няма запас с бонбони и шоколад.

6. Четете етикета на това, което купувате

Понякога в леката следобедна извара има повече калории, отколкото в основното хранене.

Добър пример за невнимателно отношение е кафето, което през работния ден се пие в огромни количества.

Ободряващата напитка не крие никакви рискове за фигурата, ако освен смлени зърна в нея няма нищо друго. Една чаша черно кафе е 2 калории.