Смартфоните и електронните устройства вредят на здравето на мозъка и на тялото.

От какво може да ни разболее смартфона, без дори да се усетим

1.Туленен синдром

Наричан е още синдром на карпалния канал. Възниква заради притискане на нерва в карпалния канал – тясно пространство между костите и сухожилията.

От него дланите ни болят, изтръпват, появява се мравучкане. Тези симптоми обхващат всички пръсти, освен кутрето, чиято чувствителност се осигурява от друг нерв.

Нервът се притиска, заради оток или възпаление, които на свой ред е възможно да възникнат по множество причини – от счупване на пръста до бременност.

Продължителното използване на компютърна клавиатура също предизвиква тази болест. Ако синдромът не се лекува с течение на времето неговите проявления се усилват.

При поява на тези симптоми е препоръчително да се обърнем към личния лекар, който преценява дали оплакванията ни са основателни, за да ни даде направление за невролог.

Също се предлагат и следните препоръки за домашно лечение и профилактика:

 • Правете почивки по време на работа, когато се използват отново ръцете;
 • През нощта е добре да се слага плътна, но не стегната шина на ръката;
 • Не слагайте ръцете под главата, когато заспивате.

Синдром на компютърните очи

Възниква при продължителна работа на компютър, повече от 2 часа. Очите се уморяват от постоянното гледане на малки обекти от минимално разстояние, а също и от невидимото мигане на екрана, когато изображението се обновява.

Резултатът е парене и болки в очите, както и сърбеж. Понякога възниква главоболие, болки в шията, гърба.

Заради постоянното напрежение на клепачите, миганията стават по-редки, което води до сухота на очите.

Тези симптоми може да са по-тежки и да се развиват по-бързо, ако човек страда и от други очни болести.

За щастие, този синдром не предизвиква дългосрочни усложнения и не нарушава зрението. Необходимо е просто да си починем, за да се избавим от неприятните усещания.

Синдромът на компютърното зрение може да доведе до намаляване на продуктивността. За да се избегне е препоръчително да бъдат изпълнявани следните препоръки:

 • Пуснете лампа, ако работите пред компютър;
 • Мигайте по-често – това помага за овлажняване на очите;
 • Правете почивки – прилагайте правилото 20-20-20 – на всеки 20 минути трябва да гледаме към предмет на разстояние не по-малко от 20 фута или 6 метра от себе си най-малко за 20 секунди.
 • Регулирайте яркостта до комфортни за нас нива;
 • Използвайте режим за четене.

Ако това не помага за справяне с неприятните симптоми, е добре да се обърнем към личния лекар за направление за офтамолог, който след преглед изписва специални капки за очи.

Отслабване на слуха

Слушалките са неизменна част от смартфоните, но са реална заплаха за слуха. Изследване показва, че наистина водят до влошаване на слуха.

Постоянно въздействие на шум над 85 децибела уврежда специалните реснички в ухото.

Тези структури превръщат звуковият сигнал в електрически и го насочват към мозъка. Прекомерният шум нарушава тяхната структура, поради което слухът отслабва.

Повечето от слушалките са изчислени за максимална мощност от 105 децибела. Достатъчни са 4 минути толкова силен шум, за да започне отслабване на слуха.

Слушалките със средно и ниско качество често не предават добре звуците с ниска честота. Това ни кара да усилваме звука.

Смартфоните обикновено предупреждават, когато надминаваме безопасната сила на шума. Не слушайте музика над тези нива.

Старайте се да използвате качествени слушалки, които добре предават звуците, дори и по-ниските.

Синдром на компютърната шия

Възниква, когато няколко часа стоим с наведена глава, за да работим на телефона или на лаптопа. Едни мускули се напрягат, други се разтягат, поради което ни боли главата, врата и раменете.

При това положение мускулите притискат артериите и мозъкът не получава достатъчно кръв и възниква световъртеж.

Изпълнявайте следните правила за предотвратяване на текстова шия:

 • Обаждайте се вместо да пишете съобщения;
 • Периодично правете почивки и разтягайте шията в противоположната страна, раздвижвайте и раменете;
 • По възможност използвайте настолен компютър, който дава възможност за по-добър контрол на стойката. Столът и бюрото трябва да са така разположени, че екранът да е на нивото на очите.

Смартфоните освен това са разпространители на инфекции, тъй като някои от нас ходят с тях и до тоалетна, по тях има повече бактерии, отколкото на тоалетната чиния. Също така ни карат да отлагаме съня, а при някои предизвикват и безсъние.

Мобилните телефони е възможно да ни докарат и психическо разстройство, повишава се риска от депресия от тяхната употреба.