Стройно тяло, стегната фигура, красиви форми…
Защо да получим всичко това, задължително трябва да се ограничаваме в нещо?!
Оказва се, че вредата от отделните храни не е само в това, че представляват калорийна бомба, но още и във влиянието върху организма.
6 диетолози, експерти по правилно хранене разказват, какви храни никога биха сложили в устата си.
Искрените им отговори ще ви удивят.
1. Евтини сладкарски изделия
Всички бисквити в пакети се правят от евтин маргарин, източник на трансизомери на мастните киселини, трансмазнини, допълнително се добавя много захар.
Да припомним за основна вреда от трансмазнините, те способстват за развитие на сърдечно-съдови и онкологични заболявания.
Диетолозите също са хора, и понякога и те похапват сладкарски изделия. Обикновено това са домашни бисквити.
По празниците пекат торти и глезят членовете на семейството си с домашни бисквити, но никога не слагат маргарин.
Използват само краве масло и то в малко количество, пълнозърнесто брашно и малко количество захар.
Или купуват захарни изделия от проверени места, внимателно четат състава, посочен на опаковката на продукта.
За да няма в състава думите „маргарин“, „сладкарски мазнини“, „палмово масло“.
Също има специализирани магазини за диетично хранене, където при желание може да се намери торта без брашно и захар.
Качествените сладкарски изделия не могат да струват евтино.
Не може сладкиш за 1 лев да е без маргарин.
Когато диетолозите минават в супермаркета покрай такива изделия, у тях възниква чувство за отвращение.
Тези сладкарски изделия сякаш са направени от гума или от пластмаса.
Понякога от любопитство диетолозите минават и четат състава на опаковката.
До каква степен производителите се опитват да направят по-евтино производството.
Добавят в състава, освен маргарин и голямо количество захар, разнообразни подобрители, стабилизатори, консерванти и т.н.
2. Газирани напитки от типа на Кока-кола, Спрайт, Фанта, чай „Нестий“
Съдържат много захар. Такива напитки не утоляват жаждата, за сметка на това пък носят множество калории.
3. Колбаси
Много калорични, и за разлика от натуралното месо, съдържат малко количество месо и много мазнини.
Диетолозите си правят колбасите сами – от пилешко и от пуешко.
Домашните варени колбаси съдържат само месо, яйца, мляко, сол и подправки.
4. Млечни продукти, тоест с растителни мазнини
Те също са източници на трансмазнини.
Евтините йогурти са пълни с консерванти и стабилизатори за удължаване на срока на съхранение.
Съдържат прекалено много захар, а също и стабилизатори, сгъстители, оцветители, ароматизатори.
За предпочитане е натуралният йогурт без набухватели.
5. Слънчогледово масло
Диетолозите не използват слънчогледово олио, тъй като то е богато на омега-6, които си набавяме от други храни.
Препоръчително е да се замени употребата на слънчогледовото масло с ленено, царевично, конопено, рапично и сусамено.
Те са богати на омега-3, които са много по-важни за нашия организъм.
6. Пшеничен хляб, особено от магазина
Както и всички тестени изделия, съдържа много калории.
Същевременно концентрацията на витамини е изключително ниска, на фибри, и е с много висок гликемичен индекс, повече от 80.
Тоест, това е неизгодно съчетание на калории и полезни за организма вещества.
7. Продукти и ястия с кайма
Към тази група се отнасят и полуфабрикатите и готовите произведения на кулинарията.
Защото никога не се знае, какво са добавяли в каймата, какво е съчетанието на мазнини и белтъци, колко дълго е отлежавало месото и т.н.