Полезни или вредни са сушените плодове? Едни казват, че са вкусна и питателна храна, а други твърдят, че не са с нищо по-полезни от бонбоните.

Вкусни, сладки и толкова различни

При приготвяне на сушени плодове от суровите плодове с помощта на сушене се отделя цялата вода, благодарение на което те придобиват твърда и същевременно еластична форма, като се запазват по-дълго и ни радват със своя вкус.

Най-разпространеният сушен плод в света – това са стафидите, по популярност се следват от сливите, фурмите, смокините и сушените кайсии.

Някои сушени плодове се продават без всякакви добавки, както и тези изброени по-горе, други пък са подсладени и се добавят към десерти.

В захарната глазура често предлагат манго, ананаси, банани и ябълки. Въпреки наличието на добавъчна захар, тези сушени плодове също са полезни за здравето.

Полза за здравето от сушените плодове

Сушените плодове са много питателно лакомство. В едно малко парченце сушен плод се съдържат на практика толкова минерални вещества и витамини, колкото в целия плод.

Ако се направи паралел между пресните и сушени плодове, то в една порция има 3,5 пъти повече фибри, витамини и минерали.

Затова те могат да осигурят голям процент от препоръчителната норма от тези вещества. Но има и недостатъци. При сушенето доста се понижава нивото на витамин С.

Сладките лакомства съдържат много фибри и са вкусен и достъпен източник на антиоксиданти, особено на полифеноли.

Учените свързват сушените плодове с много ползи за здравето: подобряване функционирането на органите на храносмилането, намаляване на оксидативния стрес и на риска от възникване на много заболявания.

Според проведени изследвания при редовно похапване на сушени плодове, килограмите са по-близки до нормалните и приемът на полезни хранителни вещества е по-висок, отколкото при тези, които не ги предпочитат.

1.Стафиди – по-ниско кръвно

В тях има много фибри, калий, витамини от група В и други растителни съединения. Ако по-често ги похапваме, нивата на кръвна захар могат да се контролират, а също да се намалят възпалителните процеси в организма.

Фибрите също са отлично успокоително средство. Всички тези фактори способстват за възникване на риска от развитие на захарен диабет от втори тип и сърдечно-съдови заболявания.

2.Сушени сливи – профилактика на рак и болести на сърцето

Със слабително действие, ефектът е обусловен от високото съдържание на фибри. Освен това сушените сливи са богати на калий и витамин А и К. Изследване от 2014 г. показва, че сините сливи са по-ефективно средство срещу запек от някои препарати, които се отпускат без рецепта.

Благодарение на съдържанието на бор помагат на организма да се бори с остеопорозата. Въпреки разпространеното мнение не предизвиква резки колебания на кръвната захар.

3.Фурми – лечение на безплодие и помощ при раждането

Невероятно сладки плодове – истински източник на калий, желязо, фибри и други растителни съединения.

По отношение съдържанието на антиоксиданти те са лидери, способстват за намаляване на уврежданията, предизвикани от свободните радикали в организма.

Редовният прием на фурми през последните седмици на бременността способства за разширяване на маточната шийка, поради което намалява нуждата от стимулиране на раждането.

4.Сушени кайсии – профилактика на болести на очите

В половин чаша сушени кайсии има 2,2 грама белтъчини, 0,3 грама мазнини и 41 грама въглехидрати. В тях се съдържат 4,7 грама фибри, много калий, витамини А и С. От кайсиите можем да си набавим до 47% от необходимото ни за деня количество витамин А.

5.Сушени смокини – спешна помощ при анемия

Тази разновидност е с високо съдържание на желязо, затова е добре да се набляга на тях при борба с анемията.

6.Праскови – отличен източник на енергия след тренировка

Спомагат за повишаване на нивата на хемоглобин в кръвта. Редовното похапване на сушени праскови спомага за подобряване функционирането на стомашно-чревния тракт и за предотвратяване на запек.

7.Круши – за укрепване на сърцето

Най-вкусният начин да похапнем няколко резенчета сушени круши е да го направим с млечни продукти – извара или с кисело мляко.

Съдържат калций, цинк, йод, богати са на пектин и съдържат витамин А, Р, Е, С и от група В.