Колагенът – това е структурен елемент на кожата. Образува матрица, която я поддържа, отговаряйки за еластичността, здравината и красивият външен вид.

С възрастта и по други причини неговата концентрация в кожата се понижава. Това води до образуване на тънки линии и бръчки, губи естествения си обем.

Ако знаем как и защо се понижава образуването на колагена дали можем да удължим младостта.

Вълшебен колаген – какво трябва да знаем

Съдържането на колаген в здравата млада кожа е около 75 процента. Голяма част от него се намира в средния слой – дермата и се образува от клетките на кожата, които се нарича фибробласти.

Загубата на колаген в кожата водят не само до поява на бръчки и понижаване на еластичността. Кожата започва да изглежда посърнала, болнава на вид и груба по текстура.

Загубата на колаген се съпътства от същия процес при еластина. Този елемент отговаря за еластичността на кожата, без него започва да провисва.

Важно е да знаем и да разбираме защо намалява количеството колаген и еластин в кожата, за да се научим да противодействаме на този процес.

Защо се топи колагенът в тялото

1.Стареене на кожата

Загубата на колаген в резултат на изменения от напредване на възрастта се наричат вътрешно стареене на кожата. Всички други причини се определят като външно стареене на кожата.

Вътрешното стареене е неизбежност. Клетките на кожата, синтезиращи колаген, с възрастта започват да образуват по-малко протеин.

Едновременно намалява синтезът на хиалуронова киселина, и ето вече кожата става вяла и не задържа толкова добре вода, както е било преди.

Според оценки на учени само 3 процента от стареенето на кожата се обуславя от влиянието на възрастта. Останалите 97 процента са свързани с външни фактори, на които може да се повлияе.

2.Увреждане от УВ-лъчи

Днес на мода е равният златист загар и по-тъмната кожа. За съжаление, много хора подценяват разрушителното въздействие на ултравиолетовите лъчи, което по-късно обаче води до своите последствия.

На УВ-увреждане се дължат 80-90 процента от признаците на стареене на кожата. Намалява както самото образуване на колаген в кожата, така и се разрушават вече съществуващите структурни влакна.

За предотвратяване на разрушаването на колагена по тази причина може да се прилага слънцезащитен крем с широк спектър на действие, а също и носенето на широкополи шапки и дрехи, покриващи откритите участъци на тялото, когато сме под преките слънчеви лъчи.

Поради сезона – ранна пролет, все още защитата от слънчеви лъчи не е на дневен ред, тъй като слънцето сега е изключително слабо и предвид студеното време и по-често облачно, дори се нуждаем от повече излагане, отколкото природата ни дава.

3.Тютюнопушене

Тютюнопушенето отдавна се асоциира с увреждане на кожата и форсиране на процесите на стареене.

Специалистите пресмятат, че този навик намалява синтеза на колаген вътре в кожата с 20 процента. Освен това се увеличава активността на свободните радикали, които допълнително увреждат кожата.

4.Нездравословен хранителен режим

Храненето с недостатъчно пълноценни храни и преобладаване на вредните предизвиква вътрешно възпаление, за това допринасят рафинираните захари и синтетичните храни.

Механизмите, по които хроничното метаболитно възпаление на цялото тяло води до дългосрочно увреждане на кожата, са много сложни. Най-простото обяснение се състои в това, което включва увреждането на колагена и еластина на кожата.

За тази цел е необходимо да се откажем от вредните храни, и трябва да направим храненнето по-балансирано.

Диетата трябва да включва повече плодове и зеленчуци, сложни въглехидрати – пълнозърнести, ядки, бобови, полезни мазнини – зехтин, ядки, риба. Такова меню ни помага да противостоим на хроничното възпаление в организма и на кожата в частност.

5.Употреба на алкохол

Честата употреба на алкохол води до явлението гликиране. Това е процес, при който влакната на колагена се слепват и се разрушават. Прекаляването с алкохола води до изтъняване на тъканите и загуба на еластичност на кожата, форсират се процесите на стареене.

6.Стрес

Преживените сътресения увеличават количеството на свободните радикали в организма и намаляват концентрацията на антиоксидантите. Хроничният стрес нарушава имунните функции на организма и способства дори до увреждане на ДНК на клетките, форсира се стареенето.

7.Менопауза при жени

Настъпването на менопауза при жените е още една причина за загуба на колаген в кожата. До 30 процента от колагена в дермата се губи в първите 5 години на менопаузата и около 2 процента в следващите 20 години.

Да противодействаме на това е невъзможно, но можем да неутрализираме загубите, като водим активен начин на живот и наблягаме на храни и хранителни добавки с колаген.