Алергията е свръхреакция на имунната система в отговор на вещество-алерген. Някои видове алергии могат да имат незначителни симптоми, други представляват опасност за здравето и дори за живота.

Става въпрос за т.нар. алергични реакции от незабавен тип – анафилаксия.

Кръстосани реакции при хранителни алергии 

Симптоми на хранителна алергия

Правилната интерпретация на симптомите на алергия може да улесни лечението, а в някои случаи дори да спаси живота при формиране на реакции от незабавен тип.

Алергията се характеризира с разнообразни симптоми, които най-често са следните:

 • Кожен сърбеж;
 • Зачервяване, уртикария, обриви;
 • Отоци, сълзене, зачервяване на очите;
 • Запушен нос, алергичен ринит;
 • Поява на хрипове, кашлица, стягане в гърдите;
 • Отоци на езика, на небцето и на устните;
 • Гадене, до повръщане, болки в корема;
 • Ускорено сърцебиене, световъртеж, загуба на съзнание, понижаване на артериалното налягане.

Разбира се, това далеч не са всички симптоми, но възникват най-често, като някои от тях представляват заплаха за живота на болните.

Анафилактичен шок – анафилаксия, алергична реакция от незабавен тип. В случай на липса на своевременна помощ, е възможно да се стигне до опасни за живота усложнения.

Лекарски препоръки

Единственият надежден начин за избягване на симптомите на хранителна алергия е въздържание от храните алергени.

Обикновено откриването им не представлява особена трудност – наблюдение, водене на хранителен дневник, консултация с лекар, това са мероприятията, които позволяват да се постигне тази цел. 

Изучаването на състава на хранителните продукти, четенето на етикети на готовите храни се смята за решение, което помага за избягване на симптомите на алергии.

Някои изследвания обаче показват, че обърканите етикети на храните е възможно да въведат в заблуждение и да станат причина за алергични реакции, понякога доста силни и сериозни.

Известни са около 160 продукта, които могат да предизвикат алергия, но могат да се посочат най-често срещаните. Според някои данни, те стават причина за 90% от алергичните реакции:

 • Мляко и яйца;
 • Морски дарове;
 • Ядки и пшеница;
 • Соеви ядки;

Кръстосана алергия

Хората с кръстосана алергия трябва да знаят за възможните кръстосани алергични реакции, които се формират към различни продукти. Вариантите за развитие на кръстосана реакция е възможно да са няколко.

Кръстосан контакт

Формира се в случай, когато алергенът се пренася от един продукт на друг, който не го съдържа. Например, опаковката на някои храни се отбелязва за възможно съдържание на остатъци от ядки, млечни продукти.

Това означава, че при тяхното производство е използвано едно и също оборудване, и това способства за пренасяне на алергена.

Кръстосаният контакт може да се формира при храни индустриално производство. Опасни е възможно да бъдат и ястията, приготвени у дома. За избягване на дори и минимални рискове е необходимо следване на някои лесни правила.

 • Въздържание от храни-алергени – препоръчително е да се прекрати употребата на всякакви храни-алергени, с цел избягване на последствия. Например, ако причина за хранителна алергия е мляко, то в хладилника не трябва да присъства под никаква форма.
 • Миене на съдове – ако един член от семейството страда от алергия, това не означава, че и другите трябва да прекратят употребата на този продукт. С цел избягване на последствия е необходимо строго да се следи чистотата на съдовете.
 • Отделни зони за приготвяне на храна – някои специалисти препоръчват да се отделят кухненските уреди и съдове и да се надпишат. Например, отделна алергенна чаша, отделна дъска за рязане на месо, нарязване на хляб.

Кръстосана реактивност

Това състояние се формира тогава, когато белтъците в един продукт са сходни по своята структура с други. Имунната система може да ги идентифицира като еднакви, следователно се появяват симптомите на алергия.

Например, при алергия към кокоши белтък, е необходимо да се прекрати консумацията не само на яйца, но и на месо. Понякога се назначават и тестове за определяне на опасните храни, които са потенциални алергени.