Най-малко, ако човечеството повтори грешките от COVID-19.

Бедата не идва сама, и вирусът не се появява от само себе си. В миналото, когато от вирус можели да загинат 99% от заразените, а останалите се опитвали да оцелеят, виновник е грипният вирус, просто защото за всички е очевидна епидемията от испански грип през 1918-1920 г., а също и по-малките по мащаби епидемии от 1957 г., 1968 г. и 2009 г.

Реално последните сигнали преди настъпването на глобалната пандемия са неотдавнашни епидемии – SARS през 2003 г. и 2004 г. и МЕРС през 2012 г.

Какво може да очаква човечеството от пандемиите на бъдещето и какви могат да бъдат?

Вирусите – какво ни готвят в бъдеще

Относителен плюс на пандемията от COVID-19 е в това, че тя засяга хората в напреднала възраст. Ако този вирус засяга хора на възраст от 20 до 50 г., които са основна част от работната сила, то може да стане началото на края на западната цивилизация.

Сега получихме пандемията от COVID-19, която предизвиква световна карантина и през септември 2020 г. заразените надхвърлиха 32 млн. и 975 хиляди са починалите.

Неофициално броят на жертвите е повече, тъй като редица правителства умишлено занижават показателите на смъртността.

Вирусите са най-разпространената форма на биологичните молекули. Всички живи организми, включително и хората, постоянно биват атакувани от вирусите на външната среда.

За повечето от тях, дори и не се досещаме, тъй като те са насочени срещу бактерии или растения. Не всички вируси на бозайниците могат да заразяват човека, а тези, които могат обикновено се отразяват на имунитета.

На мястото на вирусите, които условно могат да бъдат победени с помощта на ваксинации – вариола, вирус на полиомиелит, заушка, или се преминава към хронично заболяване с помощта на лекарства – ХИВ, идват нови.

За тях знаят епидемиолози и учени, които до преди няколко години са предсказвали, че коронавирусите, циркулиращи сред прилепите, могат да станат причина за пандемия.

Кои са 5-те вируса, които могат да предизвикват пандемия в близките години?

1.Хенипавирусите

Чували ли сте за тези вируси? Единственият домакин на тези РНК вируси са прилепите, като предизвикват болести при домашните животни и човека. Сродните им вируси са причина за леки заболявания на дихателните пътища при децата.

Неотдавна двата вируса от това семейство „прескачат” от животни на хора с летален изход. Но ако решите, че се касае за вече омръзналият ни вирус, тогава няма да сте прави.

Касае се не за коронавирусите, а за представителите на друга група – хенипавирусите.

2.Хендра

За първи път този вирус е установени при епидемията сред коне в конюшнята в Хендра, провинция Куинсланд, Австралия.

През 1994 г. 14 коне и техният треньор умират от белодробна инфекция, която се съпровожда с кръвоизливи.

Година по-късно коневъдът, живял на 600 мили от гр. Макей в Куинсланд, умира от възпаление на обвивката на мозъка, предизвикан от същия вирус.

През 2011 г. умират още 24 коне, регистрирани са общо 7 случая на заразяване на хора, 4, от които умират.

Симптомите на заразяване с вируса Хендра могат да са респираторни, което включва и кръвотечение и оток на белите дробове или, в някои случаи вирусно възпаление на мозъчната обвивка.

През 2012 г. е регистрирана ваксина срещу хендра за коне. В Австралия обаче повече от половината от земеделските стопани не ваксинират своите животни.

Най-малкото заради цената на ваксината – 100 австралийски долара на всеки 6 месеца за 1 кон.

Пътят на заразяването с Хендра започва с летящите лисици или плодовите прилепи, най-големите в света. Вирусът се съдържа в тяхната слюнка, изпражнения и урина.

Унищожаването на горите, в които летящите лисици живеят, ги кара да мигрират по-близо до ферми. Там те заразяват коне, а те на свой ред хора.

Ако ви се струва, че Австралия е твърде далеч, а повечето хора нямат контакт с конете, достатъчно е да си спомним за епидемията от коронавирус, която избухна във Великобритания през март 2020 г.

За вируса е достатъчно да придобие мутации, които му позволяват с голяма честота да прескача между хората.

3.Нипа

През 1999 г. родният на Хендра вирус е установен в Малайзия. Открит е след голяма епидемия на респираторно заболяване при свине и неврологично заболяване при хора, които са в тесен контакт с тях.

Повече от 100 души са починали. За предотвратяване на разпространението на епидемията са убити 1,1 млн. свине.

Провокаторът на вируса е изолиран от починал човек, който е живял в селцето Нипа ривър, затова и хенипавирусът е бил наречен вирус Нипа.

Да припомним, че по доминираща хипотеза вариант на вируса на испанския грип, който е довел до гибел на 50-100 млн. души в началото на 20-ти век, прескача от дивите патици на свинете, а след това и на човека някъде в САЩ.

През 2001 г. епидемията от вируса на Нип е регистриран в Бангладеш, и оттогава се открива там ежегодно. Освен това болестта започва и в Източна Индия с нейното население от около 1 млрд. и множество туристи от всички краища на света.

В случая с Нип отново не се разминава без големите прилепи. Те са разпространени в Югоизточна Азия, Камбоджа, Индонезия, Филипините, Тайланд, и в Африка, например, в Гана.

Изобщо туристите са отличен начин за разпространение на заболяванията от техните резервоари в тропическите региони на планетата в умерените ширини с техния хладен климат, който кара хората да се затварят в топли помещения, където вирусите се предават много ефективно.

4.Флавивирусите

Още една група, която постоянно формира нови човешки патогени, това са флавивирусите. Ако коронавирусите и хенипавирусите вече живеят в бозайниците, домакини на флавивирусите, са членестоноги, към които се отнасят комарите и кърлежите.

При тяхното ухапване вирусът попада в човешката кръв, като предизвика симптоми от треска до менингит.

Към флавивирусите принадлежи вирусът на жълтата треска, който е предизвикал епидемия в по-ново време, от наскоро възникналата държава САЩ до района на Кавказ.

И макар срещу някои флавивируси да има ваксини, те могат да предизвикат зависимо от антителата усилване на инфекцията, когато предварителната ваксинация не облекчава, а утежнява протичането на заболяването.

Ако при хенипавирусите могат да бъдат унищожени естествените места на обитаване на неговите носители, атаките на флавивирусите са предизвикани от промяна на климата.

Затоплянето на умерените географски ширини предизвиква разпространение на носителите там, където те са измръзвали преди през зимата.

5.Вирусът на треската от Западен Нил

Естествен резервоар на вируса са множество видове птици, сред които и врабците. Комарите, които пият кръв от заразените птици, пренасят вируса на около 30 вида бозайници, сред които коне, котки, кучета, а също и при човека.

Приблизително при 80% от хората, заразени с вируса на треската от Западен Нил, симптомите са незначителни, но при 20% се появява треска, главоболие, повръщане или обрив, и при 1% се развиват тежки симптоми – енцефалит или менингит с ригидност на шията, объркване на съзнанието, конвулсии.

Рискът от смърт при симптоми, които касаят нервната система, е около 10%. Възстановяването може да отнеме от няколко седмици до месеци.

Изследванията на вируса показват, че се е появил в Африка преди около 1000 г. За първи път е изолиран в Уганда през 1937 г. и е разпространен в Африка и в Азия.

През 21 век започва да се разпространява в северните географски ширини.

В Европа най-често съвременният вирус се среща в Израел и в Египет, на френското крайбрежие на Средиземно море. У нас също бе съобщено за случай на Западнонилска треска наскоро.

Ваксини срещу този вирус не съществуват.

6.Денга

Заболяването с вируса води до треска, болки в мускулите и в ставите, обриви и увеличаване на лимфните възли. При повторно заболяване се развива хеморагичен синдром.

В малък брой случаи заболяването прераства в синдром на шока на денга, при който кръвното налягане се понижава до много опасни стойности. Смъртността от шока може да стигне до 50%.

След Втората световна война денга треската се разпространява в повече от 120 страни, основно в Азия и в Южна Америка.

Вносът от Корея в САЩ на автомобилни шини, съдържащи вода с ларви на комари, доведе до поява на болестта в Северна Америка.

Ежегодно от вируса Денга умират по 10-20 000 души. При отчитане на развитието на търговията между Южна Америка, Африка и Европа, появата на Денга у нас е въпрос на време.

Не е разработено специфично лечение на симптомите, нито на ваксината срещу денга.

7.Атеровируси

Вирусите от тази група предизвикват болестта при домашни и диви животни, включително и епидемии – зоонотии, но заплахата от тях за човека е слабо проучена.

Към групата се отнасят вируса на артериит при конете, вирусът на репродуктивен и на респираторен синдром при свинете и вирусът на хеморагичната треска при маймуните.

Подобно на всички изброени вируси, атеромите потискат имунната система. Симптомите варират от треска до спонтанни аборти.

Например, най-вирулентният щам РИРС се появява в САЩ през 2006 г. и се разпространява из азиатския континент.

При свинете, заразени с него, се развива продължително висока температура – 41-42 градуса, тежки респираторни симптоми, зачервяване на кожата и цианоза на ушите.

Смъртността сред засегнатите животни е 20-50%. Освен това заразените през бременността свине майки раждали мъртви или много слаби прасенца.

Вирусът се предавал чрез заразени секрети. Заболявания при човека не са регистрирани, но при отчитане на сходната физиология и многобройните примери за предаване на вируси между свине и хора, предаването на този или сходен вирус е въпрос на време, също е въпрос на време.

В случая с атеровирусите срещу хората работи интензивно развиващото се селско стопанство, в които десетки и стотици животни биват държани във влошени санитарни условия и в близък контакт с хора.

Всички упоменати вируси могат да предизвикат пандемия, сравнима или превишаваща мащабите на тази от COVID-19.

Остава само да се надяваме, че следващият път държавите и отделните граждани ще бъдат по-добре подготвени за глобалното разпространение на болестта.