Голям плюс на добрата работа е обедната почивка.

Време, когато можем да се отпуснем, да не мислим за делата и просто да се наслаждаваме на вкусната храна.

Но в този момент се излага на немалко опасности.

Какви грешки в работата могат да подринат здравето и си струват кариерата?

1. Поръчвате храна от ресторант

Изследване, публикувано в Европейското списание за клинично хранене показало, че храните от ресторант и от заведение за бързо хранене съдържат значително повече калории, наситени мазнини и сол в сравнение с домашната храна.

Средно един обяд ни награждава с излишни 190 калории.

Случайното похапване, когато времето е лошо, например, разбира се, няма да има последствия, но ако поръчвате храна всеки ден, на фигурата това няма да се хареса.

2. Ядете на работното място

Освен че храната в този случай не доставя удоволствие, губи се контрол над количеството изядено.

Феноменът се обяснява с това, че по време на хранене човек се разсейва – от телефонни обаждания, планиране на задачи и разговори с колеги.

3. Гледате в социалните мрежи по време на хранене

Това е още един начин да похапнете повече, отколкото е необходимо.

Телефонът ни кара да се концентрираме върху виртуалните неща, което на практика води до преяждане.

Опитайте да си починете от технологиите и джаджите поне в обедната почивка, това ще ви помогне много за отслабване.

4. Пиете втора чаша кафе

Няколко чаши кафе по време на обедната почивка е лоша идея. Особено ако обядът е в 15 часа.

Учените от Бристолския университет доказват, че няколко кафета, дори 6 часа преди сън, могат да нарушат плановете и да предизвикат безсъние.

5. Не ядете нищо зелено

Зелените листни зеленчуци съдържат много хранителни вещества – фибри, витамин С и други антиоксиданти.

Зеле, салата и спанак, изядени по време на почивка, дават продължително чувство за насищане и помагат за предотвратяване възникването запек.

А витамин С, който редовно се приема с храната, не позволява на настинката и грипа да ни изпратят в болничен.

Факт!

Искате да отслабнете? Внимателно сдъвквайте храната!

Колкото повече дъвкателни движения извършвате, толкова по-бързо се насищате.

6. Храните се с преработено месо

Преработените месни деликатеси и полуфабрикати – пържоли, бекон и други, по данни на СЗО способстват за увеличаване на риска от развитие на рак и от сериозни хронични заболявания.

Здравословната алтернатива е запеченото пуешко или пилешки гърди, варено постно месо.

7. Използвате мазни сосове

Отличен начин да обядваме на работа е да отидем сутринта в магазина и да купим пресни зеленчуци и на място да си приготвим салата. Но тук има едно „но“ – никакви мазни подправки. Така например, една супена лъжица диетична майонеза дава на организма 11 грама мазнини, а ако майонезата е мазна и гъста – цели 25. Избирайте за подправка на салатата по-полезни сосове – например, горчица, доматен сос, хумус.
8. Ядете в движение
Ако си купувате обяда от магазина, недалеч от работата, най-вероятно си похапвате по пътя към офиса. Време, разбира се, ще спестите, но яденето по време на движение е вредно за здравето. Изследвания на университета Сурея показват, че това ще доведе до преяждане, защото човек не получава удовлетворение от храната, затова и подсъзнателно яде доста по-големи количества при следващо хранене.