1. Спортуване без поставяне на протектор за зъби

Ако тренирате бокс, футбол, баскетбол или някакъв друг контактен вид спорт, не забравяйте да си слагайте протектор за зъби, който представлява парче пластмаса, която осигурява защита на зъбите от евентуални удари.

Когато играта се ожесточи, без такова средство за защита е много вероятно да ви избият или счупят зъб. Затова своевременно се погрижете за своята безопасност. Индивидуалните предпазители за зъби могат да се закупят от специализиран магазин или да се поръчат на стоматолог.

2. Заспиване на бебето с шише в устата

Никога не е рано да се погрижите за своите зъби. Ако вашето дете е свикнало да заспива с шишето със сок, мляко или млечна смес в устата – това не е безобиден навик. Тъй като през цялата нощ детските зъби ще бъдат в съприкосновение с течност, съдържаща много захар.

3. Пиърсинг на езика

Може и пиърсингът на езика да е на мода, но постоянно съприкосновение на метала със зъбите води до появата на множество пукнатини по тях. Пиърсингът на устните крие не по-малка опасност.

А когато този метален предмет се трие във венците, това е възможно да доведе до загуба на зъби. Устната кухина е рай за бактериите, затова пиърсингът е възможно да повиши риска от възникване на инфекции и образуване на язви.

Преди да се решите на процедура по поставяне на подобни аксесоари задължително се консултирайте със стоматолог.

4. Тракане със зъби

Или бруксизъм може да доведе до износване на зъбите.

Най-често това се случва по време на стрес или при сън, когато е много трудно да се контролира. За намаляване на неблагоприятните последствия от този навик, спомагат намаляването на употребата на твърда храна през деня или поставяне на протектор за зъби за през нощта.

5. Бонбони срещу кашлица

Въпреки че бонбоните срещу кашлица се продават и в аптеките, това съвсем не означава, че са полезни. Повечето от тях съдържат много захар. След като сте успокоили гърлото си със спасителния бонбон, задължително измийте зъбите си.

Захарта, постъпваща от средството срещу кашлица или от бонбона, се отлага във вид на тънък налеп по вашите зъби. Впоследствие бактериите, съдържащи се в този налеп го разграждат до киселини, които разрушават зъбния емайл. И в резултат е възможно да се появи кариес.

6. Дъвчащи бонбони

Всички захарни изделия вредят на зъбите. Дъвчащите бонбони, полепвайки по зъбите, съдържат захар, която впоследствие се разгражда до киселини и след няколко часа въздейства на зъбния емайл.

Ако не си представяте деня без дъвчащи бонбони, старайте се да ги употребявате заедно с храната, а не между храненията. По време на прием на храна се образува много слюнка, която спомага за очистването на повърхността на зъбите от хранителните остатъци и от вредните киселини.

7. Газирана вода

Захарните изделия не са единственият виновник за разрушаване на зъбите. Газираната вода може да съдържа до 11 чаени лъжички захар. А безалкохолните газирани напитки съдържат още и фосфорна и лимонена киселина, които разяждат зъбния емайл.

Диетичните и безалкохолните напитки съдържат по-малко захар, но е възможно в тях присъстват значително повече киселини във вид на изкуствени подсладители.

8. Отваряне на опаковки със зъби

Всеки стоматолог може да ви каже, че отварянето на капачки на бутилки или пластмасови опаковки, макар и да е много удобно, не е най-безобидният навик.