Днес всичко е насочено към това да се облекчи животът на младата майка. Но много неща заобикалящи детето се подчиняват на закона за змийската отрова – в малки дози те са полезни, а в големи вредни.

За детското развитие един от определящите фактори при избор на битови предмети и играчки е възрастта. Затова много от необходимите приспособления, спасяващи майката и детето, с изминаването на определено време запазват своята полза само за майката.

Ако навреме тя не преустанови тяхната употреба, е възможно това да се отразят неблагоприятно на развитието на детето.

1. Сучене след навършване на година

Сукателният рефлекс е тясно свързан с усещането за безопасност и комфорт. Но към първата година нивото на развитието на детето му позволява да регулира своето емоционално състояние с по-сложни и едновременно по-ефективни способи.

Например, то може да се оплаква и да получава в отговор ласка и съчувствие от възрастен. Или с жест да покаже, че нещо му нужно и по този начин да бъде отстранена причината за дискомфорта.

Ако пък за решаването на всеки проблем съществува само един способ – сученето на гърдата, тогава и впоследствие детето може да остане вярно на този си навик – в младша училищна възраст да гризе краищата на химикалките или на моливите си, а като по-голям и да пуши.

2. Памперси след навършване на година и половина

Безусловно би било прекалено, ако призовем родителите да възродят епохата на пелените и дерматитът на пеленачетата. Но за развитието на контрол на функциите на собствения си организъм е необходимо, детето да изпитва някакво неудобство, на което би могло да реагира.

Важно е да се помни, че в детството способността за контролиране на своите „гърнешкени“ работи е тясно свързана с умението за регулиране на поведението като цяло.

Ето защо ако се опитвате да се борите напразно с капризите, агресията и истериите на детето, започнете с това да го научите да ходи на гърнето.

3. Извити лъжици и проходилка във всяка възраст

Обърнатите лъжици, благодарение на които тяхното съдържание попада директно в устата, а не някъде около нея са полезни от гледна точка на икономия на храна. Но те не способстват за развитието на пространствена представа.

Тъй като след като няколко пъти размаже лъжицата близо до устата си детето постепенно ще започне да различава какво и къде се намира на лицето му.
Същите проблеми, но с мащабите на цялото тяло ще възникнат при използването на проходилки.

Без да пада и без да има възможност да усети с лактите и коленете си заобикалящият го релеф, детето по-дълго от останалите деца ще си формира картина за света.

4. Гледането на телевизия във всяка възраст

Малките деца изграждат лошият навик да използват телевизора като постоянен звуков фон. И дори толкова привикват към него, че не могат да се намират на тишина, което се отразява на спазването на дисциплина в училище и като цяло на учебния процес.

5. Захарни изделия без ограничения

Навикът да се засища гладът с бонбони подведе не едно поколение възрастни, затова няма смисъл да повтаряме техните грешки.

Когато родители се оплакват от това, че тяхното дете не яде нищо освен сладко, е най-добре да се отговорят на въпроса, от къде вземат пример техните деца и колко пъти ги хранят на ден? Практиката показва, че човек, който не е хранен цял ден, привечер е склонен да яде всичко.