Човешкият организъм е сложна система, която понякога ни поднася изненади. И в тази връзка е възможно проявлението на изключително странни симптоми, които всъщност представляват проявление на също така необичайни заболявания.

За щастие случаите на такива синдрома са сравнително редки.

1. Синдром на „взривяващата се глава“ се отнася към разстройствата на съня. Характеризира се с поява на ярка светлина при заспиване и силен шум в главата преди заспиване.

Експертите смятат, че синдромът е свързан с нервно пренапрежение и с постоянно излагане на стрес. В повечето случаи симптомите изчезват след кратък период на почивка.

2. Синдром на „чуждестранния акцент“ – отнася се към травматичните разстройства. Характеризира се с изменения в произношенията на звуците и интонациите. Най-често се проявява след черепно-мозъчна травма или прекаран инсулт.

Част от пациентите след провеждане на специфично лечение се научават отново да говорят нормално, но повечето от тях страдат от разстройството до края на живота си.

3. Синдром на „фаталното безсъние“ – наследствено заболяване. Характеризира се с отсъствие на нормален сън, с прогресираща динамика на намаляване на време, през което човек е в състояние да спи.

Синдромът се развива на възраст от 30 до 60 години, съпровожда се от халюцинации и главоболие. Поради фаталното изтощение и невъзможност за почивка, човек умира в рамките на 7-36 месеца.

4. Синдром на „нечувствителност към болка“ – в резултат е на генетична мутация. Характеризира се с отсъствие на неприятни усещания, дори и при причиняване на смъртоносни травми.

Въпреки липсата на болкова чувствителност, страдащите от това заболяване усещат топлина, студ, вкус и докосване. Синдромът е рядък, в медицинската литература са описани няколко случая на нечувствителност към болка.

5. Синдром на Мебиус представлява вродена аномалия. Характеризира се с отсъствие на мимики на лицето. Такова отклонение е обусловено от неправилно развитие на няколко черепно-мозъчни нерви и от парализа на лицевия нерв.

Хората, страдащи от този синдром не могат да се смеят, а изражението на тяхното лице е винаги еднакво. Също тези хора изпитват трудности при преглъщането. Причините за това отклонение са неясни. За щастие, синдромът е рядък.

6. Синдром на Котар или на „живия труп“ се отнася към психическите разстройства. Характеризира се с постоянен стремеж за извършване на самоубийство, с липса на интерес към живота.

Такива хора са уверени, че в техния живот няма да се случи нищо интересно и се чувстват като „живи мъртъвци“. Понякога тяхното убеждение прогресира до такава степен, че започват да предполагат, че техните вътрешни органи се разлагат.

7. Синдром на „върколака“ /хипертрихоза/ се характеризира с повишаване на интензивността на растежа на космена покривка по цялото тяло. Заболяването е по-характерно за жените.

Към настоящия момент са известни около 50 случая синдрома на „върколака“. През 2008 г. колумбийски учени установили, че за забавянето на растежа на космената покривка и за стимулиране на нейното падане в необичайните области на тялото, помага хормонът тестостерон, приложен парентерално.

8. Синдром на Стендал представлява необичайно отклонение, за което е характерно неадекватното възприемане на предметите на изкуството. При съзерцание, например, на музейни експонати е възможна появата на треперене, световъртеж и дори халюцинации.

Синдромът получил своето название благодарение на книгата на Стендал „Неапол и Флоренция: пътешествие от Милано до Реджо“, в която авторът описал за първите път тревожните симптоми.