Покупка на скъп спортен автомобил, прекаляване с ботокс инжекции, прекратяване на отношенията със стари приятели. Какво общо има между тези модели на поведение?

Криза на средната възраст ли е това

В криза на средната възраст навлизат много мъже и жени, обикновено на възраст 35-55 години.

Повечето хора успяват да преминат през този етап безболезнено, докато други стигат до там, че трябва да търсят помощ от специалисти. Понятието „отиваща си младост” може да наранява дълбоко.

Изследване, проведено наскоро, показва, че при 46% от мъжете и 59% от жените на възраст от 40 до 49 години се наблюдава криза на средната възраст.

„Пусков” механизъм за неговото развитие са промени в живота, значими събития като развод, или раздяла, пореден юбилей, финансови трудности или пораснали деца, които решават да напуснат дома.

Какво се случва всъщност през този период

Понятието „криза на средната възраст” за първи път е описано през 1965 г. Описва се като преходен период от младостта към средната възраст, преосмисляне на своите възгледи за живота и на обичайните ценности.

В този труден период мъжете често разглеждат своя живот през призмата на успешността – дали имат хубав автомобил, млада жена-красавица и уютен дом на брега на морето.

В добра физическа форма ли са или са принудени да се борят с хронични заболявания.

Жените повече ги вълнуват други аспекти – дали са се реализирали като такива и като майки. Ако жените до преди това не са придавали значение на брака, то по време на кризата на средната възраст официалното сключване на брак може да се превърне във фикс идея.

Това може да  прерасне в естествено желание да се харесат на противоположния пол, оттам е и внезапния интерес към инвазивните козметични процедури и пластичната хирургия.

Очевидни признаци

Какви са признаците, които показват, че човек преживява кризата на средната възраст?

1.Внезапна покупка на скъпи играчки

За мъжете това може да е нов спортен автомобил, неочаквано взет кредит, а за жените – бижута, цената на които многократно надвишава месечните доходи.

Това се свързва с успех и с младост – двете най-важните потребности на човека, преживяващ криза на средната възраст.

2.Импулсивно вземане на решения

Хората, които преживяват криза на средната възраст, могат да изглеждат безпричинно раздразнителни, мрачни и зли, те променят с години установени навици. Често се вземат импулсивни решения, за което по-късно съжаляват.

3.Често безсъние

Един от най-разпространените проблеми – затруднения при заспиване, безсъние. Когато тялото има нужда от почивка, мозъкът е зает с обмисляне на варианти какъв би могъл да бъде животът, ако приеме примамливо предложение или направи рискована крачка. Тази несигурност е причина за безсънието при криза на средната възраст.

4.Създаване на нов образ

По време на криза много хора кардинално променят външния си облик, подменят целия си гардероб, прическата, парфюма или много други неща. Нараства потребността от това да се харесват на другите, да флиртуват и да получават възхищение и одобрение.

5.Развитие на психология на жертва

Понякога при навлизане в периода на кризата на средната възраст хората започват да се чувстват много нещастни, ненужни никому, безцелно живеещи живота си. Това е много тревожен признак, който може да сигнализира за развитие на депресия.

Особено, ако се съпровожда със загуба на комуникативни навици, например, затруднения с концентрацията и влошаване на паметта.

6.Прекратяване на отношенията със стари приятели

Човек, който преживява криза, може да сложи край на приятелствата със свои връстници, за да не се чувства стар и да опитва да се запознае и да си намери приятели сред доста по-младите от него. Така иска да покаже, че е млад и това е неговото обкръжение.

7.Преразглеждане на семейните ценности

Някои по време на кризата на средната възраст започват извънбрачни връзки, стигат и до развод. От своята половинка те очакват внимание и възхищение, а ако не го получат, започват да си го търсят другаде.

8.Кардинална смяна на дейността

Ако човек през целия си живот е изпитвал неудовлетворение от това, с което се е занимавал, докато по време на криза може да се реши да промени своя живот. Да започне да прави това, което винаги е искал, но постоянно го е отлагал.