Пасажер на самолет получи внезапна парализа на лицето, заради промяната в налягането при излитане. Защо това се случва, кого застрашава това състояние и как да се справим с него?

Какво може да предизвика симптоми сходни на инсулт при полет

Внезапна парализа на лицето и болка в ушите – такива симптоми се появяват при мъж, който пътувал в самолет заедно с професор Алан Хънтер от Орегонския университет.

Причината се оказва не инсулт, както се предполага първоначално, а само промяната в налягането. За състоянието, което застрашава пасажерите на самолети и водолази, професорът разказва в статия, публикувана в рецензирано медицинско издание.

Самолетът едва започва да набира височина и служителите на борда започват да питат пасажерите дали сред тях има лекар?

При един от пътуващите в самолета се наблюдават симптоми на инсулт. На помощ на мъжа идва професорът от Орегонския университет.

Пасажерът бил млад, здрав мъж, на който дясната половина на лицето изглежда провиснала, освен това не можел да си затвори дясното око.

Младият мъж обяснява, че преди няколко минути получава внезапно главоболие от дясната страна, заболяват го ушите и почувствал силен натиск. Също съобщава, че е имал хрема, но му минала ден преди полета.

Макар и трудно да говорел и не се разбирало добре, а устата му изтичала слюнка, мъжът бил в пълно съзнание, ясно изразявал мисълта си, нямал проблеми с координацията.

За инсулт това не е характерно, стигнал до заключение професорът. Очевидно състоянието е предизвикано от полета, след който се появяват и симптомите.

Защо на млад мъж му става лошо веднага след излитане на самолета

Хънтер се съсредоточава върху времето, когато на мъжа му става лошо, и върху негова неотдавнашно настинка.

Задава си въпроси дали понижаването на атмосферното налягане в салона на самолета води до относително повишаване на налягането в средното ухо от блокирана евстахиева тръба, което се е предало на разклоненията на седмия нерв, преминаващ през средното ухо.

Дават кислородна маска на мъжа, а налягането в ушите било понижено с помощта на прозяване, преглъщане и маневра Валсава – техника, при която човек се опитва да направи издишване при затворен нос и уста.

Само 15 минути младият мъж съобщава, че се чувства по-добре. Скоро симптомите отшумяват напълно.

След кацането на самолета Хънтер се заема с търсенето на описание на подобни симптоми в медицинската литература.

Лекарят съобщава, че със сходни проблеми са се сблъсквали и други пасажери на самолети, но най-често се наблюдавали при водолази. Мъжът всъщност прави парализа на Бел в самолета.

Кога може да възникне парализа на Бел

Състоянието възниква при бързо излизане на повърхността от голяма дълбочина, както и при изкачване на високи върхове, след определени операции на средното ухо и при някои структурни нарушения в него.

Според професора тези симптоми могат да възникнат при понижаване на атмосферното налягане, както това се случва в салона на самолета по време на полет.

В такива условия налягането в средното ухо, което води до неврапраксия – увреждане на нерва, при което се нарушава неговата проводимост.

Симптомите могат да изплашат пострадалия, заради сходство с тези на инсулт, но само по себе си състоянието не е особено опасно.

15-30 минути мероприятия по понижаване на налягането и вдишване на обогатен с кислород въздух са достатъчни, за да влезе всичко в нормата.

Понякога парализата може да възниква редовно, предупреждава Хънтер. В този случай може да са необходими препарати за намаляване на отоците и секретите от ухото.

Парализа се Бел се развива приблизително при 23 на 100 000 души годишно. Освен промени в налягането причина могат да станат усложнения на респираторни заболявания, имунен дефицит, химиотерапия, бременност и черепно-мозъчни травми. Също е възможно да възникне и на фона на продължително преохлаждане.

Симптомите на парализата на Бел могат да продължат и по-дълго, до няколко месеца. Напълно оздравяват 80% от болните.

По време на лечението са показни мерки за предпазване на очите по време на сън, масаж на отслабените мускули и шина, която възпрепятства падането на долната част на мускулите.

Ефективен е курсът преднизолон, който започва с ежедневно предписание от 60-80 мг в първите 5 дни.

През следващите 5 дни дозата на препарата постепенно се понижават. Възможно е хирургична интервенция, но достоверни данни за ползите от такава няма.