Най-важното е да не се прекалява.

Кои вредни навици можем да си позволим

1.Да пием кафе

Пиенето на твърде много кафе е вредно за здравето, но в малки количества от него има полза. Кофеинът ускорява обмяната на веществата, повишава издръжливостта в тренировките и понижава риска от появата на камъни в бъбреците и в жлъчния мехур.

Изследователи от Харвард установяват, че също понижава риска от възникване на диабет тип 2. Важното е да не се пият повече от 3 чаши дневно. И да не заменяме съня с кофеин, вредата от недоспиване ще надмине ползите от него.

2.Люлеене на стола

Това е проклятие на всеки учител в училище, като от действията също има полза. По данни от изследванията, люлеенето помага за изгаряне на калории. Освен това понижава смъртността при хора, които водят заседнал начин на живот.

Така че ако прекарвате много време в седнало положение, не се притеснявайте да се люлеете на стола. И се старайте да добавите повече движение в своето ежедневие.

3.Не приемайте душ

Използвайте сапун всеки ден, отмиваме от кожата естествените мазнини, благодарение на които кожата остава гладка и овлажнена. Също и според имунолозите, лишаваме себе си от полезни бактерии, които ни предпазват от болести.

Ако през деня не сте се изпотявали и не сте се занимавали с някаква мръсна работа, можете да пропуснете посещението на банята или да измиете само интимните зони и краката.

Разбира се, ако направите така няколко поредни дни, на околните няма да им е приятно да са до вас. Но ако понякога нямате сили за душ, то не е страшно. За зъбите не се отнася това, необходимо е да се чисти 2 пъти дневно.

4.Извън равновесие

Свикнали сме да сдържаме емоциите си, особено пред хората. От една страна това е напълно разбираемо, тъй като не иска да общува с човек, който крещи пред другите или си прави истерии.

Понякога обаче е полезно да изпускаме парата за здраве. Когато даваме свобода на емоциите, понижаваме негативните ефекти на стреса и тревогите.

5.Слънчеви бани и бронзов загар

Свикнали сме да слушаме, че без слънцезащитен крем не можем да излизаме навън, в противен случай нараства риска от поява на рак на кожата. Известно количество слънчева светлина е необходимо за образуване на витамин D в организма.

Например, британските здравни органи препоръчват да се прекарват по 10 минути на обедното слънце. Най-важното е след това да си сложим слънцезащитен крем и да не допускаме зачервяване на кожата.

През настоящия сезон това съвсем не е необходимо и можем да се излагаме и по-дълго време на слънце, стига да го има, защото през ноември слънчевите часове намаляват, а декември е най-тъмният месец в годината.

6.Продължително излежаване през уикенда

Не се срамувайте от това, че през уикенда сте спали повече. Още повече, че ако редовно не си доспивате през седмицата. Недоспиването освен всичко останало увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване.

При достатъчно количество сън се увеличава продължителността на живота, подобрява се паметта и стресът намалява.

7.Поддаване на изкушения в храненето

Обикновено мислим коя храна да спрем да ядем, защото е вредна. Но трябва и от време на време да си разрешаваме да изядем това, което искаме.

Разбира се, ако постоянно се храним с fast food и захарни изделия, то може да навредим на здравето си.

Понякога обаче трябва да си позволяваме да нарушаваме правилата – така ще се чувстваме по-щастливи. И като цяло е по-лесно да се придържаме към правилното хранене.

Ако спазваме твърде строга диета и сме изключили от хранителния режим цели групи храни, апетитът към определена храна може да е признак на възникнал недостиг на хранителни вещества, които съдържа. В такъв случай е по-добре да се консултираме с лекар, за да приведем хранителния режим в нормите.

В настоящия сезон строгите диети не са препоръчителни, тъй като изтощават организма, дори няма да е лъжа, ако се каже, че спазването на строги хранителни ограничения винаги излага на риск здравето ни.

Рязкото отслабване влече след себе си сериозни здравословни проблеми, и затова трябва да го избягваме, колкото и да ни се иска да отслабнем.

През настоящия сезон на късната есен и предстоящата зима строгите диети са още по-рискови, тъй като водят до допълнително натоварване на организма. Самото тяло всячески се старае да ни покаже, че не ги желае.

Необходима е много воля, за да издържи човек на тях, но и не е нужно. Плажният сезон е много далече във времето, и затова можем да си позволим малко да се отпуснем през зимния сезон.

През дебелите дрехи никой няма да забелязва несъвършенствата по тялото ни, макар и когато се сдобием с такива ще ни е трудно да ги преборим. Затова не трябва напълно да се изоставаме през зимния сезон.

Физическата активност е все така необходима и сега, но без да се изпада в крайности, които могат да доведат до изтощаване на организма.

Тялото ни ще се бори срещу нас, особено ако ежедневието ни е свързано с немалки дози на физическо и психическо натоварване. Не е възможно да го издържим без пълноценно хранене и умерена физическа активност.

8.Витаене в облаците

Повечето хора го смятат за признак на мързел или за вид прокрастинация, но понякога отключването от реалността е полезно. По данни на изследователите, витаенето в облаците подобрява способността ни да разрешаваме трудни въпроси.

Когато забравим за задачата, отклоним вниманието си в друга посока, то мозъкът търси решения.

Учените забелязват това, наблюдавайки промените при доброволци на ЯМР-камера. Когато участниците в експеримента витаели в облаците, мечтаели за нещо, то се активизирали области на мозъка, които са свързани с решаването на проблемите.

И дори по-силно от работата над рутинни задачи.