В България над 2 милиона души страдат от артериална хипертония.

Сред хипертониците, често се наблюдава извънредно „скачане“ на стойностите, въпреки назначената терапия. В такива случаи не трябва да пренебрегваме консултациите с лекар и трябва да бъдем честни, дали наистина приемаме предписаните ни лекарства, както ни е казал лекарят.

В днешната статия решихме да ви покажем няколко интересни метода за сваляне на кръвното. Предварително искаме да сте наясно, че колкото и ефективни да са, не бива да изключвате лекарствата и посещенията при лекаря.

Те имат за цел единствено да снижат моментно стойностите или да подпомогнат ефектите на лекарствата.

  1. Кисело мляко – Качественото мляко, доказано, успешно контролира стойностите на систоличното и диастоличното кръвно налягане. Освен това е и полезно за чревната микрофлора.
  2. Канела – Ароматната подправка има доказан съдоразширяващ ефект и успешно сваля високото кръвно.
  3. Чрез масаж – За някои от вас китайските техники, може да са глупаво решение, но в случая една такава техника може доста бързо и ефективно да се пребори с високото кръвно.

Пробвайте следния масаж. Поставете показалеца и средния пръст зад ухото, в точката, от която започва основата на ухото. След това бавно плъзгайте пръсти към ключицата. Повторете масажа поне 8 пъти и от двете страни.

Пробвайте и да масажирате точката разположена встрани от меката част на ухото, по посока на носа в продължение на 60 секунди.

  1. Царевично брашно – Разтворът от 1 супена лъжица брашно, разредено във 100 г вода е добро решение за редуциране на кръвното.
  2. Чай от семената на копъра – Копърът е едно от най-ефективните растения в борбата с хипертонията. Смята се, че той регулира стойностите на кръвното налягане за дълго време.

Семената на растението също са препоръчителни, като чаят от тях е добро решение в моментите на рязко покачване.

  1. Чесън – Веществото ацилин, открито в чесъна, според учените, редуцира високите нива на кръвното. Най-ефективна, скилидката чесън, става, когато се нареже или смачка.
  2. Ябълков оцет – Качественият ябълков оцет е смятан за изключително полезен за организма ни, като една от ползите му е именно понижаване на кръвното.
  3. Мед – Краткосрочният му ефект за сваляне на високото кръвно не е напълно доказан. Смята се обаче, че ежедневната му консумация е изключително полезна за хипертоници.
  4. Чай от каркаде – Сигурно това растение е непознато за повечето от вас. Оказва се обаче, чаят от каркаде има мощен ефект срещу високото кръвно, като дори може да се конкурира, по действие, с някои медикаменти.