Хрема, кашлица, липса на сили и драскане в гърлото – това са първи симптоми на простуда. Как да не се налага да излизаме в дълъг болничен и да ускорим оздравяването?

Етеричните масла пазители на здравето

Етеричните масла от растения са познати на повечето народи. В продължение на много години те се използват като ефективно средство против настинка и грип. Днес тяхната ефективност е доказана от учените.

9 етерични масла, които помагат при простуда

Най-малко 77% от етеричните масла, представени на пазара, са синтетични. Последните не само не притежават терапевтична стойност, но могат и да са токсични за здравето. Затова следва внимателно да се чете етикета.

1.Масло от евкалипт

Вдишването на това етерично масло – не е просто приятна процедура. Маслото демонстрира високи противовирусни и антибактериални свойства.

То намалява възпалението, помага за справяне с кашлицата, спомага за понижаване на температурата и е отлична подкрепа за организма при студено време.

За повишаване на ефективността от използване на етеричното масло в сезона на настинките може да се разреди в обикновено растително масло, например, в слънчогледово олио и получената смес да се използва за разтривки на гърдите.

Това облекчава отделянето на храчки от белите дробове и ускорява оздравяването.

2.Масло от чаено дърво

Изследване от 2006 г. показва, че това етерично масло е с противовирусни свойства. Това означава, че то може да помогне за справяне с инфекциите.

Доказано е, че етеричното масло също притежава антигъбични  и антибактериални свойства.

3.Масло от лайка

При настинка и грип често възниква втрисане. Въпреки високата температура на човек му е студено и иска да се сгрее. В този случай на помощ идват етеричните масла от лайка.

Вдишването на етерично масло от лайка способства за облекчаване на състоянието и за намаляване на неприятните симптоми.

Всяко етерично масло се състои от стотици различни съединения, наречени фитонутриенти.

В лавандуловото масло, например, има около 200 фитохимични вещества. Те са необходими на растението, за да бъде устойчиво към болести и вредители.

4.Ментово масло

Изследване, проведено през 2013 г., показва, че етеричното масло от мента благотворно влияе на показателите за физическа активност и на работоспособността на човек, а също и притежава свойство да отпуска гладката мускулатура на бронхите. Това на свой ред може да облекчи дишането, ако човек страда от кашлица.

5.Масло от розмарин

Розмаринът най-често се използва в кулинарията като подправки, това е отлична добавка, която обогатява вкуса на много ястия. Но етеричното масло от растението притежава и полезни свойства.

Според оценка на специалистите, то допринася за намаляване на възпалителните процеси в организма и облекчава отделянето на храчки от белите дробове.

6.Масло от тамян

Помага за справяне със запушения нос, с повишената тревожност и ускорява оздравяването. Маслото от тамян притежава антисептични, стягащи и противовъзпалителни свойства.

Етеричните масла невинаги са безобидни. С повишено внимание следва да се използват от жени по време на бременност, от възрастни хора и при заболявания на дихателните пътища.

7.Масло от мащерка

Съдържа карвакрол, а това означава, че може да помогне за неутрализиране на атаките на вирусите и бактериите.

Още едно полезно свойство – то ефективно понижава тревожността, помага за победа над стреса и за справяне със сезонната умора.

8.Масло от канела

С приятен сгряващ аромат, което трябва да бъде във всеки дом. То създава уютна обстановка и помага да се откъснем от ежедневните проблеми и намалява нивата на стрес.

Що се отнася до ефективността при настинки и грип, спомага за повишаване на имунитета и способства за справяне със заболявания на дихателните пътища.

9.Масло от сандалово дърво

Използва се в СПА-процедурите, то връща тонуса, спасява от емоционално прегаряне. Освен това притежава противовирусни, стягащи, антисептични, отхрачващи и противовъзпалителни свойства. Това го превръща в отлично средство за борба с настинките и с грипа.

Етерът от сандалово дърво помага при сънни разстройства при гризачи и се предполага, че може да въздейства благоприятно и на хората.

Етеричните масла може да са добър помощник за профилактика на настинки и грип през есента и зимата, но не трябва да се разчита само на тях.

Добре е да се спазват и общите правила за предпазване в апогея на сезона на настинките и грипа.