Киселините създават множество неприятности – нетърпимо парене в гърлото, остра болка в гърдите след хранене, затруднено дишане, главоболие през деня, безпричинна кашлица нощем и т.н.
Независимо дали се случва епизодично, след обилна вечеря или симптомите на ГЕРБ са постоянни, усещанията при киселини са непоносими.
• За съжаление, постоянното използване на антацидни препарати за отстраняване на патологичните симптоми може да има сериозни последствия за здравето в дългосрочна перспектива.
• Въпреки киселините, рефлуксът може да се наблюдава при понижена стомашна киселинност, затова допълнителното потискане синтеза на стомашни киселини може да влоши проблема.
• Освен това неотдавнашни изследвания доказват, че дългосрочното използване на препарати при ГЕРБ се свързва с опасен недостиг на витамини и повишен риск от развитие на остеопороза.
Изход има! Всеки може да се възползва от нашите съвети, за да преразгледа стандартното си хранене и да изключи нежеланите храни или максимално да ги ограничи.
1. Цитрусови
Известно е, че грейпфрутите, портокалите и прочие представители на семейство цитрусови предизвикват симптоми на ГЕРБ, особено когато се употребяват отделно от други храни.
Ако постоянно ви измъчват киселини, по-добре спрете да ядете цитруси.
Съвет
Използвайте парченца цитрусови или малко количество фреш за приготвяне на ароматизирана вода.
2. Безалкохолни
Проблемът, дори не е в добавената захар в подсладеното газирано.
Потенциална опасност за здравето на човека могат да представляват и напитките със захарни заместители.
Този нектар е твърде сладък, за да бъде заблудата за ползата от него истина.
Съвет
Пийте обикновена вода или протеинови коктейли вместо подсладени напитки.
3. Глутен
При непоносимост към глутен появата на киселини след консумацията на зърнени е най-малкият проблем.
Съвет
Лекарите препоръчват при постоянни киселини прекратяване консумацията на всички храни, съдържащи глутен, дори и да няма диагноза целиакия.
4. Домати и доматени сосове
При повтарящи се пристъпи на киселини, тези храни може да са виновни за неприятните симптоми.
Спрете доматите за известно време, за да се уверите дали не са причина за киселини.
5. Мента
Макар и ментата да облекчава чревните възпаления и да отстранява гаденето, това растение може да задълбочи киселините.
Ако страдате от ГЕРБ, е препоръчително да спрете ментовия чай, бонбоните с ментол и прочие храни.
Съвет
За освежаване на дъха използвайте натурални средства без мента или ментол в състава.
6. Шоколад
Тъжната реалност – шоколадът е един от основните проблемни храни при киселини.
За да избегнете неприятните симптоми, по-добре се откажете от лакомството.
Съвет
За приготвяне на домашни бисквити вместо какао и шоколад използвайте универсална ванилия или малко смес от ароматни подправки с канела.
7. Пържени и мазни храни
Полезните мазнини като кокосово масло, зехтин, ленено и други източници на полиненаситени мастни киселини омега-3, благотворно влияят на здравето на храносмилателната система.
Но прекалено мазните и пържени храни са истински провокатор на киселинен рефлукс.
8. Чесън и лук
Симптомите на киселини не се проявяват еднакво при всички.
Понякога се появяват пристъпи на ГЕРБ след употреба на чесън и лук.
Съвет
Отлична алтернатива на тези храни, това е успокояващият активността на храносмилателната система джинджифил.
9. Кафе и чай
Високото съдържание на киселини в комбинация с кофеин предизвиква истински пожар в хранопровода след чаша кафе или чай.
Съвет
• Минимизирайте количеството кафе или чай, употребявайте колкото се може по-малко съдържащи кофеин напитки;
• Приготвяйте напитките без добавена захар и нейните изкуствени заместители.